Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Lányok napja

2021-11-18 11:20:00

Október 21-én volt országosan a Lányok napja.

Ez a nap segít megmutatni a lányoknak, hogy a továbbtanulásnál nemcsak a jogi vagy a közgazdasági irány nyitott számukra, hanem természettudományi területek is szóba jöhetnek. Ezért az osztályból 15-en – Dr. Mindáné Kolostori Nóra tanárnő vezetésével - mi is részt vettünk a programon. Az interaktív kiállítás Vácon, a Piarista Kilátó Központban került megrendezésre. Az épület szépen fel van újítva és mozgáskorlátozottak számára is elérhető, mert teljesen akadálymentesített. 
   A kiállítás, amint beléptünk, egy útmutatóval kezdődött: Felejtsük el a jelent és helyezzük bele magunkat a jövőbe! Egészen pontosan 2051-be. Kaptunk segítő lapokat, amire az elkövetkező órákban az innovációs ötleteinket írhattuk. Volt szó a jövőbeli családmodellről, valamint arról, hogy milyen új foglalkozások jelenhetnek meg a különböző tudományágak fejlődésével. 
 


   Egy másik terembe lépve azt lehetett kipróbálni, mivel foglalkoznak a Központ dolgozói. A szobában egy akadálypályán kellett végigmenni kerekesszékkel. Ezenkívül még három programlehetőség várt ránk itt: az első egy logikai feladvány (logikai piramis), melyben három rúd volt egymás mellett és az egyiken csökkenő méretű korongok. Meg volt adva egy szabály, hogy mi szerint lehet a korongokat egymásra helyezni. Majd a Braille-írást tanulmányozhattuk, egy mondatot kellett lefordítanunk. Az írás nehézsége az, hogy a betűk pontokból állnak és nehéz őket elkülöníteni egymástól. A harmadik programban az volt a feladat, hogy áramkört kellett építenünk, ami egy ház kinti világításának irányítását tette lehetővé. 
   Az Alkotóteremben vártak ránk az utolsó feladatok. Mikor beléptünk, kérdéseket tettek fel a szervezők és bevezettek minket az ott ránk váró feladatokba. A Lego-robot építése például a programozási és mechanikai készségek fejlesztésére szolgált. Továbbá a 3D-s nyomtató a számítógépen való tervezés, programozás világába adott betekintést. Ezt a világot és munkakört a feladatok segítségével jobban megismerhettük, így érthetőbbé vált számunkra.  



   Alapvetően a lányokat nem érdeklik annyira ezek a dolgok, mint a fiúkat. Ezen a délutánon mégis megtapasztalhattuk, hogy nem is olyan idegenek tőlünk. Mi is nyugodtan választhatunk magunknak mérnöki, programozói vagy egyéb műszaki tudományos szakmát, mert egy lány is simán helyt tud állni ezekben!
   Köszönjük szépen a Tanárnőnek még egyszer, hogy részt vehettünk ezen a programon. 


Cs. Nagy Olga, Nagy Luca, Pelczéder Anna 10.N