Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Látogatás az Ionart Animation & Film Studioban

2021-11-16 09:45:00

November 11-én ellátogatott az iskola fotószakkörének 14 tagja az Ionart Studióba, Szilágyi Lajos tanár úr szervezésében.

Az IONART Studio néhány projektje a sok közül - a képre kattintva láthatóak a munkák
 

Már az odajutásunk sem volt unalmas, ugyanis eltévedtünk. Végül egy-két telefonhívás és korrigálás után, elérkeztünk oda, ahol a csoda történik. Az Ionart Studio egy sokoldalú és nagyon családias cég. A VFX és az animáció a fő profiljuk. Reklámokban, játékfilmekben (game cinematics) és nagyjáték filmekben egyarát megtalálható a kezük munkája. 
Drenkovics Balázs fogadott minket a kapunál, aki a házigazdánk és idegenvezetőnk is volt egyszemélyben.
 

Drenkovics Balázs vfx supervisor


Mikor beléptünk az épületbe, egy hatalmas ledfal fogadott minket. Ezt arra használják, hogy a zöldháttér helyett már helyszínen a színészek mögé lehessen vetíteni az elképzelt hátteret és ezzel megkönnyítsék az utómunkát. Császár András és a QMBLed csapata izgalmas bemutatót tartottak nekünk róla, és készséggel válaszoltak kérdéseinkre.

Balázs felkínálta a lehetőséget, hogy felpróbálhat valaki egy Motion Capture ruhát, és én ugrottam is a lehetőségre. A ruhát, egy sí aláöltözethez tudnám hasonlítani. Olyan felülete volt, hogy a tépőzár jól megragadhasson rajta, ezzel ragasztották rám, az érzékelőket, amik kis bogyóknak néztek ki. Miután teljes harcidíszben kimentem a ledfal elé, oda vetítették a digitális emberfigurát, ami lekövette a mozgásomat. Nagyon különleges élmény volt. 


Ezután, elkészült a kihagyhatatlan csoportkép a ledfal előtt egy hatalmas Boronkay logóval a hátunk mögött. 
 


A kép elkészülése után felmentünk a munkatérbe. Itt két csoportra oszlottunk. Az egyik csoportnak Balázs tartott előadást az animációs film teljes gyártási folyamatról, és arról mivel is foglalkozik a cég. A másik csoport Seiner Károly vezetésével bevonult egy kisebb tárgyalóba, ahol Károly elmesélte és megmutatta nekünk, milyen eszközök könnyítik meg a munkájukat, a fejlett technológiának köszönhetően.
 

Seiner Károly - CEO

Nagyon közvetlen és baráti hangulatban telt az idő. Szabadon kérdezhettünk, ha nem értettünk valamit, örömmel mutatták meg, eddigi munkáikat. Meséltek személyes tapasztalataikról, a munkájuk előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Az előadások végére átfogó képet kaptunk a vfx és az animáció készítés folyamatáról. 
Végül egy közös pizzázás zárta a napot. A pizzázás közben kötetlen beszélgetés alakult ki köztünk és Balázs között, kiderült, hogy hajdan ő is a Boronkays tanár volt.  
Összességében, egy különleges és informatív élmény volt az Ionart Studioban tett látogatásunk. Most már tudom, mennyi ember munkája áll egy-egy animációs film, vagy filmes vfx mögött. Kiderült számomra, hogy a filmekben a lehetetlennek látszó dolgok nem varázslattal kerülnek a képernyőre, hanem egy hosszas munkafolyamaton mennek keresztül. 
 

Zentai Napsugár