Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Lipusz Kinga, a Netszótár egyik szerzője

2013-02-10 17:46:52

 

A tavalyi OKTV-győztes növendékünk, Lipusz Kinga úgy tűnik, nem ül ölbetett kézzel az egyetem padjaiban sem, hiszen máris egy komoly nyelvészeti kiadvány egyik munkatársaként jegyezhetjük meg a nevét. 

 

A Veszelszki Ágnes szerkesztette Netszótár, amely az ELTE és az Eötvös Kiadó gondozásában jelent meg, több mint 2000 szócikkéből az Olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár, vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézikkettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik. Tehát  Netszótár nem más, mint a digitális (magán)kommunikáció szókészletének egy új feldolgozása. A folyamatosan változó és bővülő szótári elemeket több mint két év munkával az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média műhely tagjai rendezték kötetté, amelynek volt növendékünk, Lipusz Kinga is a fiatal munkatársa volt. 
 
Így írnak az előszóban e munkáról:
„Megfigyeléseink, felméréseink szerint egyre gyakoribbak az ún. digitális bennszülöttek és a kint rekedtek közötti megértési nehézségek. E kommunikációs zavar (túlzóan szólva kommunikációs szakadék) egyik oka az eltérő motivációjú szókincs használata.
Az internethasználat és az ezzel járó hatások mindenképpen befolyásolják a nyelvhasználatot, különösen az erre nagyon fogékony fiatal korosztály körében. A digitális nyelvhasználat legfontosabb jellemzői közé tartozik az angol nyelv hatása, a rövidítések használata, a helyesírási módosulások, a képszerűség mellett az új szókincs létrejötte is.
A netszótár e kommunikációs nehézség feloldását célozza, a digitális kommunikációban használatos új kifejezések bemutatására készült.” 
 
A szótár mellékleteiből kiderül még, melyek és mit jelentenek a legismertebb netes rövidítések, illetve a leggyakoribb emotikonok.
 
h.i.