Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Magyar aranyérem birkózásból, Nagy Péter volt a nap hőse

2012-06-17 12:00:00

Nemrég rendezték a FILA versenynaptár egyik legerősebb nemzetközi versenyét az IFI korcsoportúak Európa-bajnoksága előtt. A Fekete Gyémánt Kupa elnevezésű versenynek a dorogiak lettek a házigazdái (innen a név, a bányászok egyik hagyományos sportja volt a birkózás), akik ezzel egy időben, a mintegy húsz éve újjáéledt birkózásukat ünnepelték, méltán, hiszen tavaly a legeredményesebb hazai csapat lettek. Nagy Péter (9.F) tanulónk vette ki oroszlánrészét a küzdelemből, s szinte vállára emelte őt a közönség a győzelme után.


Ez alkalomból a három napos versenysorozatra a helyi politikai és közéleti személyiségeken kívül a magyar sport olimpiai és világbajnokai közül is igen sokan ellátogattak, mivel a rendezvénysorozat keretein belül adták át a FILA kitüntetések valamilyen fokozatát a korábbi bajnokoknak, politikai vezetőknek a sportért végzett munkájukért
 
Miközben egyre-másra érkeztek a meghívott vendégek, hogy részt vegyenek a 18 órakor kezdődő megnyitón és az ezt követő döntőkön, a magyar csapatnak elszállni látszódott az a reménye, hogy az est fénypontján magyar versenyző is szőnyegre léphet. Bár jól szerepeltek a hazaiak az igen erős mezőnyben (15 ország 170 válogatott versenyzője mérte össze tudását) és többen a dobogó harmadik fokára is felálltak, de már csak egy, még veretlen versenyzőjük volt.
 
A délutáni versenysorozat legvégén azonban a magyar csapat óriási örömére fordult a kocka. A 69 kg-os súlycso-portban a tavalyi ifi Európabajnok lengyel válogatottal szemben szőnyegre lépett a váciak még veretlen versenyzője, Nagy Péter. A szakemberek küzdős birkózásra, de a lengyel Európa-bajnok egyértelmű győzelmére számítottak. Talán a lengyel fiú is már a döntőben rá váró azeri ellenfelére készült, ezért szemmel láthatóan meglepte őt a magyar fiú 3-0-ás első menetbeli győzelme. A 2. menetben a lengyelek válogatottja szemmel láthatóan igyekezett a csorbát kiköszörülni és szinte már verekedve, de 3-0-ra megnyerte a második menetet.
 
Ekkorra a levegő pattanásig megtelt feszültséggel. Az egész csarnok, a VIP vendégek, a magyar szakvezetés, mindenki az utolsó, döntő menetet nézte. A lengyel fiú teljes erőbedobással próbálta a váci fiút letarolni, aki viszont állta a sarat, annak ellenére, hogy a lengyelt többször is figyelmeztették fejelésért. A váci srác azonban hol okosan félrelépve, hol keményen belemenve a harcba, 2-0-ra hozta a harmadik menetet, amely győzelemmel biztosította a helyét az esti döntőben, az egész magyar csapat örömére.
 
A mérkőzés után mindketten orvosi ellátásra szorultak. Nagy Péternek a szemét próbálták látóvá tenni, mert a lengyel fiú fejelései miatt a bal szeme átment teniszlabdába, míg a lengyel Európa-bajnok a mérkőzés után az elszenvedett vereségért a csarnok ajtaján próbált elégtételt venni. Pechére ezt a meccset is el vesztette, mivel az ajtó egyben maradt, de a lengyel válogatott keze több helyen eltört.
 
Az azeri válogatott csapat nagy fölénnyel uralta a versenyt és iskolázta le az összes ország válogatottjait. Alig akadt egy ukrán vagy bolgár fiú, aki fel tudta volna venni velük a küzdelmet. Ezért az esti döntőktől senki nem várt többet, mint egy jó birkózást, tisztes helytállást. Mindenki esélytelennek tartotta az azeri bajnokkal szembeni küzdelmet.
 
Azaz, mégsem. Volt valaki, aki másképpen gondolta és ismét jött a meglepetés.
 
A negyedik súlycsoport döntőjében az azeri bajnokkal szemben felállt egy magyar fiú, aki váci is, és aki elfelejtett megijedni a nagy nevektől. Az első pillanattól kezdve felvette a harcot, sőt, sokszor már ő kezdte el a tempót diktálni a nála fél fejjel nagyobb azeri ellenfelének, egy másodpercnyi pihenőt sem engedve. Ennek ellenére az első menet hozta a papírformát, és az azeri 3-0-ás győzelmét. A második menet első fele hasonlóan zajlott. Az azeri óriási erővel akarta magyar ellenfelét lesöpörni, aki viszont rendkívüli érzékkel hárította a támadásokat és azonnali visszatámadásaival emésztette, koptatta a láthatóan erősebb fizikumú azeri erejét.
 
És ekkor valami megint megmozdult. A menet felénél szemmel láthatóan az azeri bajnok kezdett elfáradni, lassulni, egyre többet hibázni, amíg a váci fiú semmit sem kopott, sőt, egyre jobban támadta az abszolút esélyest addig, amíg egy kiemelésből 3 pontot érően eldobta azeri ellenfelét, aki ugyan szépített egy 1 pontos mögé kerüléssel, de a menetet Nagy Péter nyerte.
 
Ekkor már az egész csarnok tombolt. A légkör szikrázott, a magyar edzők, versenyzők, VIP vendégek, nézők meg érezték, hogy valami fordult, egy meglepetés érik. Már nem volt elég, hogy van egy magyar döntős, már mindenki a győzelmeti akarta. Az azeri bajnokkal szembeni győzelem lehetősége ott lebegett a levegőben.
 
A harmadik menet az azeri támadásaival kezdődött, amiket a váci fiú rendre hárított, hol betámasztott, vagy félre lépett, kibújt, de mindig újból és újból azonnal visszatámadott. Már a magyar fiú irányított. Az azeri válogatott teljesen elkészült az erejével.
 
Másfél percnél a döntetlen a váci fiúnak kedvezett, mert a partner helyzetnél ő választhatta meg a pozíciót. Ismét kiemeléssel próbálkozott, de nem tudta eldobni ellenfelét, mert az szabálytalanul lábra fogva védett. Ekkor a váci versenyző oldalt váltott, de ismét lábat fogva hárított az azeri, amit viszont már nem néztek el a nemzetközi bírák és két pontos büntetéssel sújtották a súlyosan szabálytalankodó azeri bajnokot, ami el is döntötte a verseny sorsát. Nem volt már elég erő az azeri fiúban ahhoz, hogy fordítson.
 
Magyar aranyérem született. Leírhatatlan az az öröm és hangulat, ami a sportcsarnokban eluralkodott. A nem várt győztesnek korábbi olimpiai és világbajnok sportolók gratuláltak és díszvendége lett az esti bankettnek is.
 
Nagy Péter a bajnoki cím megszerzése után. Aki gratulál neki: Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat balhátvédje
 
Váci Napló cikke