Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Mandarinból töklámpás?

2015-11-05 19:08:58

Napjaink töklámpásai jellemzően sütőtökből faragott lámpások, bár eredetileg ezek nagy tarlórépákból készültek. A töklámpások főként a Samhain és a Halloween ünnepéhez kapcsolódnak, nevét (jack-o'-lantern) a tőzegtelepek felett lebegő furcsa fényes jelenségről, a lidércről vagy lidércfényről kapta. A tipikus töklámpások tetejét levágják, belsejét kikaparják, felületére jellemzően szörnyszerű arcot faragnak, belsejébe pedig gyertyát vagy lámpát helyeznek. – Írja a Wikipédia.

 
 
Hazai szinten azt hiszem nem mondok újdonságot, ha az egyik legtöbb kritikát kapó, legmegosztóbb ünnepnek nevezem a Halloweent. Nem magyar hagyomány?  Minek nekünk ezt tartani ha van Halottak napja, s Farsang? Mégis olyan jó október 31-ére faragott tökökkel dekorálni a bejáratainkat, elengedni a fantáziánkat, s szabadon alkotni, különböző mintákat kitalálni. Akár maradhatunk a legegyszerűbb háromszögszemű darabnál is, de semmi ne állítson meg bennünket, ha Vasemberrel szeretnénk találkozni minden egyes alkalommal, ha elsétálunk a  tökünk mellett. 
 
 
Iskolai keretek között egy-egy tök faragása nem igazán lehetséges, nincs annyi idő szünetekben, hogy elpepecseljünk vele. Mégis van rá más mód! Egy gyorsabb, ennek ellenére ugyanolyan mutatós ötlettel találkoztam a szünet előtti napokban Nagy Marianna, a szeretett könyvtárosunk jóvoltából.
 
 
Mandarinokra rajzolhattunk alkoholos filcekkel, néhány ijesztő gumicukor, s Candy corn társaságában. Az egyik lyukas óránkban pár barátnőmmel ki kellett próbálnunk mit is lehet kihozni egy gyümölcsből, lehet-e ugyanolyan dekoratív, s félelmetes. A végeredményeket lentebb láthatjátok, döntsétek el Ti!?
 
Zachár Panni 11.N