Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Már megint a magyarok! - előadás a Marsról

2016-04-01 18:20:09
Április 1-jén iskolánk régi tanítványa dr. Novák-Szabó Tímea (BME Szilárdságtani és tartószerkezeti tanszék, okleveles építésmérnök, egyetemi adjunktus) előadást tartott csoportjuk kutatásairól, eredményeiről  az iskolánkban. 
 

Mikor Timiért mentem az állomásra ugyanaz a mosolygós, huncut pillantású lány/hölgy várt, aki „alig néhány éve” még az óráimon ült és játszva oldott meg minden nehéz példát, miközben jutott ideje, ereje a „rosszalkodásra”, a zenére és sok másra is az iskola mellett.

Ám ahogy az idő elszaladt, a csintalan diáklányból diplomás építészmérnök, doktor, egyetemi oktató, kutató lett, hamarosan pedig édesanya.
 
Lebilincselő előadását a csendben ülő és figyelő (!!!) diákokkal megdöbbenten hallgatom: érdekes, színes, tisztán érthető és jól követhető módon, számunkra még követhető szakmai precizitással beszél kutatócsoportjuk munkájáról, eredményeiről. 
 
A gömböc megalkotóival (Domokos Gábor, Várkonyi Péter) és munkatársaival immár 10 éve vizsgálják a vízfolyásokban (folyókban, patakokban) található kavicsok morfológiáját, (alakját, kopását) amelyből megpróbálnak következtetni a kiindulási, származási helyre.
 
 
Modelljüket laboratóriumi mérésekből kiindulva állították fel, majd a világ minden tájáról (pl. Ausztrália, Puerto Rico) begyűjtött kavicsokat vizsgálva tesztelték. 
 
Eredményeiket pedig a Mars-szonda által készített felvételekre alkalmazták, melyek jól egyeznek a NASA eredményeivel. 
 
 
És hogy mindez mire jó? Miért érdekes? 
 
Ezen kérdésekre sokféle válasz adható. És csak néhány sajátot említenék:
 
    – a világ érdekes, soha nem lehet tudni, hogy egy apró kis teknős megfigyeléséből milyen messzire lehet eljutni,
    – a tehetséges és szorgalmas diákok kitartó munkája meghozza gyümölcsét,
    – bizony a lányok számára is sok lehetőség van még „férfiasnak” hitt szakmákban is.
 
Timi további munkájához mindannyiunk nevében további sok sikert és jó egészséget kívánunk. Reméljük – ha ideje és egyéb elfoglaltságai lehetővé teszik, – ismét lesz lehetőségünk őt hallgatni, tőle tanulni. 
 
M. Kovács Éva


 Pauer Ádám fotói az előadásról

 Dr. Novák-Szabó Tímea előadása

 Magyar tudósok fedték fel a Mars titkát (ATV riport)