Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Megjelent Kalapos Gábor első kötete

2014-10-20 20:38:17

Rabok, mégis szabadok címmel hiánypótló történelmi ismeretterjesztő kötet jelent meg a málenkij robotra hurcolt magyarok élettörténeteiből, melyet fiatal történészként öregdiákunk, Kalapos Gábor írt.

 
 
2014. augusztus 23-án jelent meg a Megbékélésért Polgári Szövetség kiadásában Verőcén e kötet, mely a „Rabok, mégis szabadok" címet viseli, és az úgynevezett málenkij robot történetét dolgozza fel. 
 
Tavaly fogalmazódott meg a szerzőben és a könyv kiadójában az a gondolat, hogy szükség lenne egy könyv megírására, mely a málenkij robot történetéről közérthetően, a nagyközönséghez szól, ugyanis az átlag magyar állampolgár sajnos vajmi keveset tud nemzeti sorstragédiánkról, mely során körülbelül 400 ezer embert hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. A deportáltak 40%-a sosem tért haza, egyes települések esetén ez az arányszám, akár 60-80% is lehetett. A számok ugyan igencsak vitatottak, annyi azonban bizonyos, hogy a hadifoglyokkal együtt nagyjából 800 ezer és 1 millió közti számra tehető a fogságba esettek száma. Elképesztő méretű tragédia, melyről a közvélemény mégis vajmi keveset tud, tankönyveink hallgatnak róla, vagy csupán 1-1 mondatban foglalkoznak vele.
 
 
 
A málenkij robotos túlélők, s azóta elhunytak hozzátartozói nem kérnek mást, csak kellő erkölcsi elismerést és őszinte szembenézést! A könyvvel ennek elérését kívánta a szerző elősegíteni. A kötetben a málenkij robot története és természetrajza mellett 11 életsorsot mutat be, 11 különböző helyről és körülmények közt elhurcolt emberrel beszélget, mesél róluk, akikben két dolog közös: 
1. Mindnyájan csodálatos emberek. 
2. A "kicsi munka", a málenkij robot ifjúságuk legszebb éveit rabolta el tőlük, örökre nyomot hagyott bennük. 
 
Az első tényezőre utal a könyv címe is, hiszen a „mégis szabadok” mondatrésszel azt kívánja a szerző éreztetni, hogy bár a lágervilág poklába kerültek, mégis emberek tudtak maradni, megőrizték tartásukat és segítettek embertársaikon. 
 
A szerzővel nemrégiben találkozott a verőcei könyvbemutató alkalmából egykori történelemtanára, osztályfőnöke, Szilágyi Erzsébet, aki nem kis büszkeséggel forgatja azóta is e kötetet, s biztosan felhasználja majd e korszak tanításakor. Kalapos Gábor e személyes találkozás során megerősítette, hogy szemléletének formálásában, pályára állításában nagy hálával emlékezik vissza alma materére és tanáraira.
 
h.i.