Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Mi leszel, ha nagy leszel?

2012-10-03 18:04:00

A Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja (PMKH MK) az EURES-T Danubius (magyar és szlovák munkaügyi szervezet határmenti társulása) együttműködésével pályaválasztási kiállítást (PVK) és állásbörzét szervezett 2012. szeptember 27-28-án, amelynek első napján iskolánk is nagy sikerrel részt vett. Az alábbiakban diákújságírónk, Székely Blanka foglalja össze tapasztalatait a kiállítással kapcsolatban.

rövid videó épp a stand felállításának előkészületeit mutatja
 

Tarnai Richárd kormánymegbízott (középenmondott nyitóbeszédet

 A felvételt Lakati Sári készítette

A Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szervezésében az idén szeptember 27-én a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a pályaválasztási kiállítástahol több mint 1300 diákköztük kb. 40 szlovák tanulólátogatta meg a 24 kiállító iskola standjaitKöztük volt természetesen a Boronkay is. 

 Bár nem boronkaysok láthatóak rajta, de rendkívül szép volt a néptáncosok megnyitó műsora (Lakati Sári felvétele)

A mi standunknál kémiai kísérleteket és gépészeti remekműveket csodálhattak meg a nyolcadikos diákok, amiket persze szintén - már borós - tanulók mutattak be.
 
 
A kiállítás célja, hogy segítse a diákokat annak a fontos és nehéz döntésnek a meghozásában, hogy milyen irányban induljanak el, milyen iskolát válasszanak. Ebben a korban, csak nagyon kevesen tudnak válaszolni erre a sokszor feltett kérdésre: Mi leszel, ha nagy leszel? Azonban, ahogy a kiállítás megnyitóján is elhangzott, ez a döntésük megalapozza a jövőjüket. Ezek persze most nagy szavaknak hangzanak, de ha valaki már a középiskolában kiválasztja azt, ami érdekli, amivel foglalkozni szeretne, sokkal könnyebb dolga lesz, mint azoknak, akiknek még az érettségi évében sincs elképzelésük arról, hogyan tovább.
 
 
Hogy valaki a pályaválasztási kiállításon választaná ki leendő iskoláját, azt egy nyolcadikostól sem hallottam. A diáklelket valamelyest ismerve, a látogatás két igen népszerű okán kívül – a suliból való lógás és az ingyen süti –, azért a legtöbbjük a jövőjüket is érintő konkrét elképzelésekkel érkezett a sportcsarnokba. Annak ellenére, hogy szinte mindenkinek volt „iskolajelöltje”, a diákok sok iskolát láthattak egymás mellett, így e kiállításon összehasonlíthatták a többiekkel a számukra legesélyesebbet. Sokan találhattak új, számukra érdekes iskolát, szakot, és sokan teljesen megbizonyosodtak itt a választásuk helyességéről
 
 
Minden elfogultság nélkül, én úgy láttam, hogy a Boronkay standjánál tolongott a legnagyobb tömeg. Sőt volt, akit épp a sok ember vonzott ide, gondolván, ha itt van ez a sok érdeklődő, akkor ez egy a suli lehet.
 
Talán lehet is benne valami... ?!
 
Székely Blanka 10.C