Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Mikola Sándor fizikaverseny - 2018

2018-05-09 07:40:00

Idén május 8-án 37. alkalommal rendezték meg a Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaversenyt a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban. A versenyen közel 50 diák mérette meg magát azzal a céllal, hogy kiderülhessen, ki a korai tehetség közülük a fizika területén. A szakgimnáziumi kategóriában iskolánkból Kende Zoltán az I. helyen végzett, Virág Gyula pedig negyedik lett. 

1981 óta rendezik meg a már hagyománnyá vált Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaversenyt. A rendezvény 3 napos és 3 fordulós, ahol alapvetően a 9. és 10. osztályos tanulóknak fizika témájában kell megoldaniuk különböző feladatokat. Míg a 9. évfolyamosok megmérettetése Gyöngyösön zajlott, addig a tizedikesek ugyanakkor Pécsen végezték el a feladatokat. Idén 15 városból és 27 iskolából érkeztek a diákok. 

A mostani mérésnél az egyik végénél vizszintesen fekvő megterhelt láncot kellet megvizsgálni, s a tapasztaltakból vontak le következtetéseket, készítettek táblázatot, grafikont  a versenyzők. 

A szervezők igyekeztek a verseny kötelező elemi közé olyan programokat betenni, mint ismerkedés Gyöngyössel, megnézték az egyházi kincsek gyűjteményét, a diákoknak este volt táncház, s e programokon kívül még csillagászati előadásokat is szerveztek a versenyzőknek.

Virág Gyula 10.P beszámolója a versenyről


A gyöngyösi televízió riportja