Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Neolatin kulturális délután

2015-12-07 22:41:59

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is november végén került sor a francia és spanyol nyelvet tanuló csoportok közös műsorára, a Neolatin kulturális délutánra. A lassan már hagyománynak számító program idei résztvevői a 10.A és 11.G osztály tanulói voltak. 

November 27-én, péntek délután, a Díszteremben hallgathattuk meg érdekes és értékes előadásaikat az általuk választott témakörökben. A cél mindkét nyelv számára azonos volt: közelebb hozni a kultúrát, megismertetni Franciaország és Spanyolország szokásait, hagyományait, bemutatni hírességeit, vagy éppen magáról a nyelvről általánosságban beszélni.
 
A diákok 2-3 fős csoportokban dolgozták ki előadásanyagukat, és power point-os prezentációjuk elérte a kívánt sikert. A délután folyamán felváltva adtak elő franciások és spanyolosok, és néha a hasonló témakörökben alkalom nyílt a két ország összehasonlítására is. Hallhattunk többek között divatról, hírességekről, gasztronómiáról, bikaviadalról, a francia chansonról és magáról a spanyol nyelvről.
 
Bár nem beszélhetünk „telt házas” programról, hiszen két második nyelvet tanuló csoport alkotta a műsor magját, mégis célt ért – immáron harmadik alkalommal –, és megerősített bennünket abban, hogy nem elég csupán a nyelvet tanulni, hanem meg kell ismerni az idegen nyelv hazáját, a franciák/spanyolok szokásait, mindennapi életüket, büszkeségeiket és mindazt, ami érdekessé és vonzóvá teszi őket számunkra. Annyi ember él bennünk, ahány nyelvet beszélünk… Már diákjaink is megértették ennek a kijelentésnek a lényegét. 
 
Az idegen nyelvek elsajátítása manapság alapvető követelmény az életben, és minden egyes nyelv önmagában érték, illetve kapu a világ felé. Nincs megkülönböztetés, nincs rangsor közöttük, ugyanúgy tudást és értékeket közvetítenek. Ezért is fontos, hogy iskolánkban egymás mellett több nyelv is megférjen, és kielégítse a tanulni vágyó diákok igényét. Bár a franciát és a spanyolt tanuló csoportok száma egyre fogy, a jelenlegi aktív neolatinos tanulóink lelkesedése a nyelv és a kultúra iránt még mindig törtetlen, és ezt a tényt, az általuk összeállított előadás-sorozat színvonala is megerősíti. Ezúton is szeretnénk megköszönni a csoportok munkáját!
 
Aki kedvet kapott megismerkedni a francia és spanyol kultúrával, a mellékletben megtalálja a Neolatin kulturális délután prezentációit. 
 
Ferenczi Adrienn

 (HAMAROSAN)