Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Nyitott laborok délutánja a BME-n

2015-12-08 02:02:28

Számunkra a november 13-a péntek egyáltalán nem bizonyult szerencsétlen napnak, hiszen iskolánk 33 diákja Tóthné Brassói Hilda és Kovács Éva kíséretével a BME-n tehettek nagyon érdekes látogatást. 

A programban a BME Pro Progressio alapítvány pályázatán nyertes 24 középiskola  több mint 700 diákja vett részt, akik a délután folyamán bepillantást nyertek a BME Villamosmérnöki és Informatika Kar laboratóriumaiban folyó kutató-fejlesztő munkába, ezáltal is megerősítve a műszaki pálya iránti érdeklődésüket.
 
 
A délután során  a dékáni köszöntő után két csoportban 5-5 laboratóriumba kalauzoltak el minket a seniorok. Pl. olyan különleges helyekre mehettünk be, mint a hangtani mérésekkel foglalkozó árnyékolt szoba, a nagyteljesítményű motorok gyártásával foglalkozó mérőszoba, robotikával foglalkozó egység, ahol robotokat építenek ill. programoznak. Itt az inverz inga működését vizsgálva megértettük hogyan is működik a segway. Jártunk az űrkutatásban résztvevők „hadiszállásán”, és ami különösen érdekes volt a nanotechnológiás labor. Itt megismerhettük az atomerő-mikroszkópot, hallhattunk a legújabb kutatások eredményeként előállított anyagokról, majd az orvosi egyetemen és orvosi-mérnök szakon végzett laborvezető megmutatta ezek gyakorlati alkalmazását: kipróbálhattunk, megismerhettünk egy ujjra felerősíthető vérnyomás/oxigéntelítettség/vérnyomás-mérőt. Az újdonságnak számító grafénról - ami a jövőnk egyik legjobban kihasználható anyaga lesz - is hallottunk egy-két érdekes, újszerű felhasználási területet.
 
A látogatásról a diákok a következőképpen nyilatkoztak:  
 
Garad Ágoston, 10.F : 
„Mivel nekem már elég konkrét elképzeléseim vannak a továbbtanulással kapcsolatban, előre sejtettem, hogy mi lesz az ami engem főleg érdekelni fog. Emiatt a legjobb szerintem a robotika labor volt, de az összes többi laborban is láttam és hallottam nagyon érdekes dolgokat. Eddig se volt kérdés, és ezután meg főleg nem az, hogy mindenképp jelentkezem a BME-re. " 
 
Takács Vilmos 11.P: 
„A rádiófrekvenciás bemutató tetszett, mert ez érdekel, meg hogy nincs egy megszabott tanterv, hanem elég rugalmasan játszanak mindenféle kütyüvel, meg a vevőt is e-bayről vették. Akkor az smd labor is nagyon jó volt, régóta akartam látni, hogy hogy csinálják az smd nyákokat. Meg ott az alkatrészek is érdekesek voltak, hogy egy smd ellenállás egy ugyanakkora th-s ellenállásba 100-szor elfér.”
 
Ritzl Attila 11.P: 
„A látogatás nekem nagyon tetszett, mert motivált arra,hogy tanuljak, hisz megéri! Az űrkutatatástól kezdve, a robotikán át, oly sok mindennel foglalkoznak a BME-n. Minden előadás érdekes volt számomra, a mérnökinformatikusok előadása volt a nyerő, aminek témája az automatizálás volt.”
 
Tóthné Brassói Hilda, Kovács Éva