Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Öt tantárgyból is az ország élmezőnyében vagyunk

2014-01-05 20:33:17

Az Országos Kutató és Fejlesztő Intézet (OFI) két ranglistát is készített az OKTV-k döntőiben elért eredmények alapján. Az elsőben 1986-2013 közötti időszakot vizsgálták, míg a másodikban az utóbbi öt évet.

A Boronkay öt tantárgyból is előkelő helyen áll ezen rangsorokban. Fontos megemlíteni, hogy itt nincs külön szakközépiskolai és gimnáziumi kategória, tehát minden iskolatípust egyben számoltak.
 
 
A tantárgy neve utáni számok először az 1986-2013-as majd az utóbbi öt év rangsorban elfoglalt helyezéseit jelentik:
 
Matematika: 2. és 2.
Letöltés:  
Kizárólag a budapesti Fazekas Gimnázium tudott bennünket megelőzni, amelyről köztudott, hogy kivételes körülmények között működő, országos beiskolázású iskola. 
Külön öröm számunkra, hogy a legeredményesebb felkészítők között nyolc Boronkays tanár is szerepel: Cs. Nagy András (13.), Lengyel Csaba (17.), Dr. Minda Mihály (20.), Véglesiné Bíró Erzsébet (45.), Szász Csilla (47.), Benedek Ilona (52. 1996 óta nyugdíjas), Ujvári István (52. 1992 óta nyugdíjas), Fábián Gábor (55. 2006 óta igazgató).
Név szerint rangsorolt (91) Pest megyei iskolák: Illyés, Budaörs (48. és 18.); Török, Gödöllő (74. és 91.); Ráday, Pécel (88. és --)
 
Fizika: 6. és 30.
Letöltés: 
E tantárgyból főleg a 90’-es évek közepén voltunk eredményesek, de azért az utóbbi öt évben elért 30. helyünkkel sincs szégyenkezni valónk, hiszen a kategóriák összevonása miatt sokkal nehezebb már a döntőbe is bejutni, s még így is számtalan elit-nek számító gimnáziumot előztünk meg a közel 1000 iskolát rangsoroló táblázaton. Ráadásul Pest megyén belül így is elsők vagyunk.
Név szerint rangsorolt (73) Pest megyei iskolák: Bolyai, Ócsa (63. és 67.); Petőfi, Aszód (70. és --); Táncsics, Dabas (70. és --)
 
Német nyelv: 51. és 18.
Letöltés: 
A kéttannyelvű képzés kiépülése hozta magával az eredményesség javulását. Sajnos az általános iskolákból nagyon vékony utánpótlás érkezik erre a területre, s a jogszabályi háttér is jelentős korlátozásokat vezetett be az utóbbi időszakban, de a kiváló versenyeredményeink mellett az igen magas nyelvvizsga arányunk is bizonyítja a nálunk folyó magas színvonalú oktató munkát. Legeredményesebb felkészítőnk Mauterer Zsuzsanna tanárnő, aki az összesített ranglista 46. helyén áll.
Név szerint rangsorolt (81) Pest megyei iskolák: Illyés, Budaörs (33. és 3.); Ferences, Szentendre (55. és --), Radnóti, Dunakeszi (76. és 34.)
 
Kémia: 37. és 14.
Letöltés: 
Nagy öröm számunkra, hogy ebből a nem könnyű természettudományos tantárgyból időről időre van OKTV döntősünk. Sőt az idén Debreceni Ádám révén a magyar középiskolás olimpiai csapatnak is tagja volt egy boronkays diák. Az utóbbi öt év eredményei alapján pedig Pest megye legeredményesebb iskolája vagyunk.
Név szerint rangsorolt (50) Pest megyei iskolák: Vörösmarty, Érd (10. és 24.); Bolyai, Ócsa (23. és --); Premontrei, Gödöllő (43. és --)
 
Magyar nyelv: 22. és 4.
Letöltés: 
Ezen tantárgyból minden pontszámunkat az utóbbi öt évben szereztük, így csak ezen adatot nem ismerők számára meglepetés a kiemelkedően jó 4. helyezés. Legsikeresebb felkészítő tanárunk Gergelyi Katalin volt, aki azóta már egy budapesti iskolában dolgozik.
Név szerint rangsorolt (39) Pest megyei iskolák: Vörösmarty, Érd (32. és 40.)
 
***
 
Csak érdekesség képen említem meg, hogy informatikából (43. és 37.) és angol nyelvből (65. és 39.) épp csak kicsúsztunk a név szerint rangsorolt mezőnyből, de reményeink szerint a közeljövőben elért eredményeink alapján hamarosan feltűnünk ott is.
 
A másik érdekesség, hogy rajtunk kívül nincs egyetlen egy váci iskola, egyetlen egy tantárgyból sem a név szerint felsoroltak között, de egész Pest megyéből is mindössze 10 iskola tudott legalább egy tantárgyból feliratkozni erre a listára.