Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Országszerte megkezdődött a diákok NETFIT® rendszerű felmérése

2015-01-21 19:33:59

Elkezdődött a mérési időszak az iskolákban, a Boronkayban 2015. január 13-án volt az első alkalom.

 
 
A pedagógusok már a gyakorlatban használják az idén bevezetett, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által kidolgozott NETFIT® rendszert. 
 
Az új módszernek köszönhetően a tanév végére pontos képet kapnak majd a pedagógusok, a szülők és a döntéshozók a diákok fittségi állapotáról és amennyiben szükséges, a tanulók személyre szabottan kaphatnak útmutatást fizikai és fittségi állapotuk javításának érdekében.
 
A NETFIT® legfontosabb újdonsága, hogy egészségközpontú  értékelési  rendszer. Az egészség szempontjából meghatározó szempontok szerint mér (állóképesség, testösszetétel és tápláltság, vázizomzat fejlettség, hajlékonyság), és tudományos alapokon, előre meghatározott fittségi értékekhez képest minősíti a tanulók állapotát. Az 5. osztálytól felfelé elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fittségük fejlesztésre szorul-e vagy az egészségzónába tartoznak.
 
A NETFIT® rendszerhez tartozik egy informatikai adatbázis-kezelő rendszer is, amelyet január eleje óta használhatnak az iskolák. A rendszernek köszönhetően a pedagógusok, a szülők és a diákok is évről-évre nyomon követhetik a tanulók fittségi szintjének változását,  a felmérést végző testnevelők pedig ehhez képest tehetnek javaslatot azon mozgásos tevékenységek minőségére és mennyiségére, amelyek a fejlődést segíthetik. Minden tanuló egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelést kap majd az állapotáról. A rendszer segítségével nagyobb figyelmet kap a rendszeres testmozgás fontossága is, hiszen a diákok és a szüleik is pontos, objektív adatokkal alátámasztott jelentést kapnak.
 
A 2014/2015. tanév rendjéről szóló 35/2014. (IV.30.) EMMI rendelet szerint az idei tanévben a kötelező mérési időszak 2015. január 5. és 2015. május 27. közé esik.
 
A múlt évben az MDSZ az összes – több mint 3700 – érintett iskolai feladat-ellátási helyre térítésmentesen kiszállította a mérésekhez szükséges NETFIT® eszközcsomagot, valamint ingyenes PAT továbbképzések keretében több mint 7200 testnevelő tanár és tanító számára adta át a szükséges ismereteket. A csomagok kiszállítása 2014. júniusában, a továbbképzések 2014. novemberében fejeződtek be.
 
Bővebb információ a NETFIT® programról a következő linkre kattintva található: http://www.mdsz.hu/netfit/