Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Pacal nap a Boronkayban, avagy hol van a kutya eltemetve?

2012-05-23 20:41:00

„Sokféle népek vannak. Az egyik nem tud, a másik nem akar… Itt van a kutya eltemetve.” - mondja örökérvényűen Milne-Karinthy az emelkedett bölcseletű Micimackója hatodik fejezetében, amelyben Fülesnek épp születésnapja van és két ajándékot is kap. Namármost tehát innen is tudhassuk (sic!), igen, hogy sokféle népek vannak, akik például nem tudnak pacalt készíteni, s vannak pedig másik népek, akik ezt az étket nincs a pénz, amiért megennék.

Május 10-én azonban a csillagoknak oly szerencsés állása alatt megesett az a csudálatos eset, hogy a sokféle népek közül csak azok futottak össze, akik  nagyon tudnak pacalt készíteni és akik azt rendkívülimód szeretik is, úgyhogy a sokféle népeknek azon sokadalma gyűlt ezen a napon össze a sportpálya melletti árnyas fák alatt, akiknek egyike igenis tud, a másikuk meg igenis akar.  

 
 
Igazán ritka, ezért nagyon megbecsülendő csillagállása ez az emberi létezésnek! Gondoljunk csak bele, hogy életünk legtöbb pillanatát nem azon közösségi állapotok töltik kiamikor a sokféle népek ugyan tudnak bár, de nem akarnak, avagy nem tudnak, de nagy sajnálatunkra mégis nagyon akarnak, vagy nem is tudnak és már semmitsem akarnak...?
 
Szóval az iskolánk technikai dolgózói Lukács Gyuri „Boronkay udvari” főszakács gőzőlgő kondérja köré gyűltek a koradélutáni órákban egy kis napsütötte csevejre a mindannapok szürkeségéből végre kikapcsolódni. Hasznos haszontalanságokat beszélhettünk meg, s elköltöttünk együtt egy valóban pompás ebédet
 
 
Napsütés, langy szellő, bogarak zsongása, tavaszi illatok, kedves asszonyok, előzékeny férfiak, gondtalan együttlét, finom étel, derűs beszélgetés, madárcsicsergés... Gyuri pedig tudott egy pompás pacalt összerittyenteni, mi pedig akartuk elfogyasztani azt. És ez oly egyszerű volt és ennek ellenére mégis oly emlékezetes marad!
 
 
 
Köszönet érte neki és a szervezőnek, Erikának (Abonyi Gyulánénak).
 
Dehát akkor hol van az a címben emlegetett kutya eltemetve? Ja, az sehol, az csupán egy újságírói fogás volt a figyelemfelkeltés végett :-)
 
h.i.