Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Pályaválasztási kiállítás - 2013

2013-10-04 06:36:57

A váci sportcsarnokban a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és az EURES-T Danubius szervezésében október harmadikán, immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg a pályaválasztási kiállítást, amelyen huszonnégy iskola, valamint négy munkáltató képviselte magát. 

A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, összesen harminchat magyar és egy szlovák intézményből érkeztek rá látogatók.

A Váci Járási Hivatal vezetője dr. Maruszki Gábor megnyitó beszédében többek között kifejtette, hogy napjainkban a színvonalas oktatásnak jelentős szerepe van az ország és a tanulók jövőjében, és egyetlen tehetséget sem szabad elveszni hagyni. Elmondta továbbá, hogy a mai világban a korábbiaknál jobban át kell gondolni egy szakma elsajátítása, vagy az értelmiségi pályák közötti döntést, és azt is érdemes figyelembe venni, mely területeken van túljelentkezés, illetve munkaerőhiány. Gondolatait annak kiemelésével zárta, milyen fontosnak tartja a diákoknak való segítségnyújtást, és iránymutatást ezekben az akár egész életeket meghatározó kérdésekben. A beszédét követően a látogatók megkezdhették a kiállítók ostromlását.
 
 
Iskolánk standját perceken belül rengeteg ember vette körbe és ez így is maradt a rendezvény végéig, és népszerűségünket, hírnevünket mi sem jellemezhetné jobban, mint ez a látogatók között halott párbeszéd: „Ez melyik suli? Ja, ez a Boronkay! Azért van itt ekkora tömeg!”  Idén három szak képviselte iskolánkat: a hardveresek és a programozók számos gépészeti és informatikai érdekességet mutattak be, a kémia szakosok pedig különféle kísérletekkel nyűgözték le az érdeklődőket, de a felállított mikroszkóp is sok látogató tetszését elnyerte. A legtöbben azt mondták, hogy a diavetítések, a bemutatók, és Boronkayt képviselő személyek összességében az egyik legnívósabb kiállítóvá emelték intézményünket.
 
 
A nyolcadikosokkal folytatott beszélgetéseim során kiderült, hogy szinte még egyikük sem döntötte el, melyik iskolát fogja választani. Volt már elképzelésük, voltak jelöltjeik, esetleg csak a különféle szakok között nem tudnak még dönteni, és a rendezvényre tanácsot kérni, tájékozódni jöttek, hogy a hallottak alapján összehasonlíthassák az esélyes intézményeket. Nagy számban találkoztam olyanokkal is, akik a kiállításon látottak hatására a korábbi jelöltek mellé egy-egy számukra teljesen új iskolát is felvettek a listájukra. Abban mindenki egyetértett, hogy a kiállítás nagy segítséget jelent. Sokan még középiskolában sem tudják pontosan, merre induljanak tovább, itt viszont az idősebb, tapasztaltabb diákokkal és a tanárokkal folytatott beszélgetések alapján körvonalazódhatott a különféle szakok által nyújtott jövőkép.
 
 
Úgy éreztem, iskolánk a korábbi évekhez hasonlóan osztatlan sikert aratott a látogatók körében és sokan mondták, hogy szívesen tartoznának a Boronkay diákjai közé. Reméljük, mindegyiküknek sikerül megvalósítani a továbbtanulással kapcsolatos terveit, és jövőre sokukkal találkozhatunk a gólya táborunkban.
 
Sebestyén Máté 10.A
 
 

 Marcy fotói (Nagy Sándor Márton)

 Szabó Ábel fotói

 Sebestyén Máté videója