Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Pénzügyi ismeretek - pénzügyi tudatosság előadás

2021-12-03 07:08:00

2021. november 25. csütörtökön pénzügyi ismeretek előadásra ültünk be a Díszterembe. Miután elhelyezkedtünk a kiadott, távolságokat megtartó ülésrendbe egy igen lendületes előadót ismerhettünk meg, akin látszott, hogy szereti és érti a szakmáját.

Rövid bemutatkozás után a kamatok, befektetések, megtakarítások világában találtuk magunkat. Jelenértékben vagy jövőértékben kell gondolkoznunk mikor kölcsönkér valaki tőlünk? Szabad-e kezességet vállalnunk? Érdemes-e biztosítást kötnünk? Milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak és a szakembereknek, akik biztosítással, hitellel, befektetési lehetőségekkel keresnek meg bennünket? Fontos kérdés, hogy hosszú vagy rövid távra szeretnék befektetni, tudok illetve merek-e kockáztatni, s mennyit szeretnék nyerni ezen az ügyleten.

A három lehetőség közül maximum kettőt választhatunk! Szóba került a biztosítások és megtakarítások kapcsán az öngondoskodás kérdése a mind az egészségügyi ellátás, mind a nyugdíj vonatkozásában. Elgondolkodtunk azon, hogy a demográfiai mutatók, az hogy hányan vállalnak itthon munkát, milyen mértékben befolyásolják a nyugdíjak mértékét. Most, hogy láttam európai trendeket ábrázoló grafikont, az öngondoskodást mindenkinek javasulni tudom! Ha már befektetés akkor a tőzsde kérdése is terítékre került. Megtudtuk, hogy ebbe az vágjon bele, aki ért hozzá, s megfelelő információkkal rendelkezik. Ezek nélkül csak szerencsejáték!

Nyikonyuk Gergő 10.p