Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

StopWars - vizuális kísérletek

2015-12-18 05:43:58

Már sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mi történik mostanában a második emeleti folyosó végén, amit gyakran diákok lepnek el, kezükben ecsettel, s furcsa ákom-bákomokat festenek fel a szabad falfelületekre (amik aztán oly gyorsan el is tűnnek, mint ahogy megjelentek), meg mindenféléket lelógatnak a plafonról ... Így hát megkérdeztük Mojzes Zsófia tanárnőt, akit többször is láttunk a diákok között.

A plafonra festett ábra kétféle látószögből 

„A 11. évfolyamosok szabadon választott művészeti tantárgya keretén belül a térábrázolás témakörében (axonometria, perspektíva, Monge-vetületi ábrázolás stb.) a kétdimenzióból kilépve egy többhónapos háromdimenziós térkonstrukciós projektsorozatot indítottunk el.
 
A képzésben résztvevő négy csoportnak kettős feladata lesz: 
 
1. 
A  20. század végi művészettörténeti stílusirányzatok közül egy választott stílus feldolgozása, elemzése és annak bemutatása, továbbgondolása, adaptációja napjainkra.
 
2. 
A térbeliség optikai konvencióinak megtörése (valamiféle blikkfang által), a perspektívát vagy kihangsúlyozva, vagy annak ellentmondva a meghökkentés, figyelemfelhívás, gondolkodtatás érdekében.
 
Remélem, a projektünkkel nem zavarjuk senkinek a komfortérzését. Igyekszünk az iskola mindennapi munkáját nem akadályozni. Részünkre rengeteg élménnyel, munkával, kreatív problémakezelő és megoldó tanulsággal jár a magunk elé kitűzött célok megvalósítása.
 
Köszönjük  a türelmet és szívesen vesszük a véleményeket!” - mondta Mojzes Zsófia tanárnő.
 
Hujbert István

A csak rövid ideig látható tárlatot december 17-től tekinthette meg a karácsonyi szünet kezdetéig az érdeklődő közönség.


 Sasvári Noémi fotói