Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szakma Sztár 2014

2014-04-22 05:54:23
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében Budapesten a Hungexpo területén 2014-ben immár hetedik alkalommal két napon át tartott a Szakma Sztár Fesztivál, ahol a gépgyártás-technológiai technikusok versenyének eredményhirdetésén a dobogó mindhárom fokán boronkays diák állt: 1. lett Rompos Ádám (14.A), a 2. Kaszás Dániel Márk (14.A) és a 3. Mizser Dávid (14.A).
.
Április 14-én kezdődött és 16-án délben a díjak átadásával zárult a 2014. évi Szakma Sztár Fesztivál, amelyen 106 iskola képviseletében 194 tanuló, 38 szakmában versenyzett. A rendezvény rangját és a kormányzat által megítélt súlyát jelzi az is, hogy a díjkiosztón, a záró ünnepélyen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezte Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) záróakkordja immár hetedik éve a Szakma Sztár Fesztivál. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése. A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”
Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.
 
Szakmák, amelyek a versenyen résztvettek: 
 
A verseny fordulói: elődöntők, előválogatók, döntők voltak. Az elődöntőkön országosan közel 4.000 tanuló vett részt, amelyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le. Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzőket hívták be a szakmák előválogatóiba. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szervezték meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákok - 420 fő - elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg. A végső megmérettetésre, a döntőkre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor.
 
A versenyen a 60%-os eredményt elérők felmentést kaphattak a tanév végén esedékes szakmai vizsgarészek alól. Idén a versenyben elért eredménye alapján a tanulók 80 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.
 
 
Az április 14-én tartott megnyitón Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: az egyre nagyobb érdeklődést az mutatja legjobban, hogy évről-évre egyre nagyobb területen, ezúttal 13 ezer négyzetméteren mutatkoznak be a szakmák, a rendezvényre pedig 14-15 ezer pályaválasztás előtt álló érdeklődőt várnak. Az előadó kiemelte, hogy a jó szakma felér egy diplomával, és ezt a szemléletet kívánják erősíteni a szakmák versenyének megrendezésével is. A kamara elnöke szerint a duális szakképzéshez egyre többen csatlakoznak, és a felsőoktatásban is ebbe az irányba kellene továbblépni. Majd Parragh László megköszönte a kormány támogatását abban, hogy az MKIK megpályázhatta a 2018. évi európai szakmunkásversenyt, és ehhez megkapta a bankgaranciát.
 
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: a kormány és a kamara fontos célkitűzése, hogy a gazdaságban rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. A kormány az elmúlt négy évben megteremtette a megújított szakképzés jogszabályi hátterét, és további finomítással meg lehet erősíteni a duális szakképzést. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a növekedéshez a foglalkoztatottságot tartósan 4 millió felett kell tartani, a munkanélküliséget pedig 4 százalék alá vinni.
 
 
Az április 16-án megtartott záróünnepségen Orbán Viktor szólt néhány szót a fesztivál közönségéhez. Elsőként azt emelte ki, hogy rendkívül elégedett az új szakképzési rendszerrel, és köszöni a sok munkát az iparkamarának. A kormányfő úgy fogalmazott: a kabinet helyes utat választott a duális szakképzési rendszerrel, de „az igazán jó hír, hogy ez az út, ez a politika, a jövő útja biztonságban van (...), legalább négy évig ezen az úton mehetünk tovább”. A kormányfő hangsúlyozta, a szakképzési rendszer adja az alapját a munkára épülő gazdaságpolitikának. Ezért megállapodást készülnek kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban több tízmilliárd forintot fordítsanak a szakképzési rendszer fejlesztésére - közölte.
 
 
Megköszönte egyúttal az MKIK-nak, hogy az elmúlt években a kormány „elvszerű és elkötelezett” segítője volt a munkaalapú gazdaság megteremtésében, a kétkezi munka becsületének helyreállításában és a szakképzési rendszer megújításában. Beszédében célként fogalmazta meg, hogy a szakiskolák ne a munkanélküliek, hanem a munkából élők számát gyarapítsák, a tanulók olyan mesterségeket tanuljanak, amelyekkel az iskola elvégzése után valóban elhelyezkedhetnek szakmájukban. Ahhoz, hogy Magyarország legyen Európa egyik termelési központja - folytatta Orbán Viktor -, magasan képzett szakembergárdára van szükség: „a magyar szakemberek ma az ország legfontosabb versenyelőnyét jelentik”.
 
 
A miniszterelnök a diákoknak azt mondta: aki már tizenévesen egy szakma sztárja, az jó úton halad, hogy sikeres ember is legyen. Hozzátette, reméli, hogy Magyarország hamarosan egy nemzetközi szakmai versenynek is otthont adhat majd. Az ehhez szükséges támogatást a kormány biztosítja - közölte. A VII. Szakma Sztár Fesztivált a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny díjátadója zárta, melynek érmeit a kormányfő adta át diákjainknak.
 
 
Kaszás Dániel Márk, Rompos Ádám, Veres József, Mizser Dávid
 
Iskolánk valóban nagy sikere volt az, hogy ezen jeles alkalommal ezúttal három tanulónk is a dobogó legfelsőbb fokán állhatott, és e három boronkays diák, s felkészítő tanáruk, Veres József tanár úr vehette át jutalmát Orbán Viktor miniszterelnöktől. A további felkészítő tanárok: Kovács Kálmán, Marton Gábor és Bermann Gábor voltak.
 
 

Különdíjak

A győztesek és felkészítők értékes tárgyjutalmait a váci ZOLLNER Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft., a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerülete és az NCT Ipari Elektronikai Kft. biztosította. A verseny további támogatója volt a váci HUNG R&D Nonprofit Kft., a Leonar3Do International Zrt. és Vác Város Önkormányzata. 

A Szakma Sztár Fesztivál boronkays stábja

 

 A fesztivál összes díjazottja 


 Marcy (Nagy Sándor Márton) fotói

 Orbán Viktor beszéde a VII. Szakma Sztár Fesztiválon

 Parragh László + Orbán Viktor beszéde a VII. Szakma Sztár Fesztiválon

 A HírTv tudósítása a VII. Szakma Sztár Fesztiválról

 Riport a Szakma Sztár Fesztiválról (Dian János igazgató helyettes is nyilatkozik)

 A VII. Szakma Sztár Fesztvivál meghívója