Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szent György-nap - 2015

2015-03-30 11:02:04

Iskolánk valamint a Boronkay Baráti Kör 2015. április 25-én tartotta meg a szokásos SZENT GYÖRGY-NAPI ÜNNEPSÉGÉt, az iskola tanárainak, diákjainak és volt növendékeinek találkozóját. 

 
E napon ismét, hagyományaink szerint, Boronkay Györgyre, névadónkra emlékeztünk, személyisége, pályája előtt tisztelegtünk. Visszatekintettünk az elmúlt hónapokra, tanár és diák közös munkájára, eredményeire, és előrepillantottunk a jövőre, tervezve a megújulás lehetőségeit. 
 
Az ünnepi program kalauzai Rákóczi Réka 11. N és Farkas Botond, 11. A osztályos tanulók voltak
 
Minden évben, így idén is vendégeket hívtunk, olyan egykori tanítványokat, akik ebből az iskolából indultak, életük azonban egy nem várt fordulattal nem a műszaki pálya irányba fordult, de mégis kiteljesedett, és egy más, tartalmas, új életút felé indultak el. Ezúttal a lelkészekké lett öregdiákjaink jöttek el közénk és vallottak életükről. 
 
 
Elsőként Fábián Gábor igazgató úr ismertette a 2014/15-ös tanév eddigi országos jelentőségű eredményeit. 
 
 
Az igazgató úr beszédét Kis Dávid szavalata követte, aki az idei Költészet Napi Boronkay szavalóverseny 9-10. évfolyamos kategóriájának 3. helyezettje volt. Wass Albert: Üzenet haza című költeményét adta elő.
 
Boronkay György mellszobrának koszorúzására is sor került, egykori tanítványai: Csendes Csabáné, Pádár Sándorné, Cserny Péter és Gyimesi Sándor helyezték el a szobornál a tisztelet és emlékezet virágait.
 
 
Ezek után Orgoványi József tanár úr tartotta meg az ünnepi beszédet, aki egykoron szintén ennek az iskolának tanulója volt.
 
Orgoványi József beszéde itt olvasható.
 
 
Az ünnepi gondolatok után Bálint és bandája lépett a színpadra, s a tíz éve alakult püspökhatvani zenekar kalotaszegi népzenéjében gyönyörködhettünk. Az együttes már számos rendezvényen, fesztiválon és külföldi helyszínen képviselte a magyar autentikus népzenét. A zenekar tagjai voltak: Jobbágy Bálint – hegedű, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, Dudás Péter – cimbalom, iskolánk tanulója, Dallos Márton – brácsa, szintén boronkays tanuló és Laukó Tamás – nagybőgő, a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. 
 
 
Az ez évi ünnepségünk vendégeit a hit, az egyházi szolgálat, a lelkészi hivatás vállalása kötötte össze. „Életed útját magad választod, válassz hát úgy, ha egyszer elindulsz, nincs már visszaút” – idézte fel Farkas Botond műsorközlő ünnepségünk mottóját, Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós és pedagógus gondolatát, amikor szólásra kérte fel Csuka Tamás református tábori püspök urat, Balogh Tamást, a váci adventista gyülekezet tagját, lelkész-pedagógust és Lajtos János evangélikus lelkészt, akik mindannyian iskolánk egykori diákjai voltak. 
A visszaemlékezéseik meghallgathatóak a cikk végén található videótárunkból.
 
 

A megemlékezések után a magyar népművészet egy újabb műfajával léptek színpadra növendékeink, Dobó Máté, 10.A, Földi Máté, Frey Sára, 9.G, Zachár Panni 10.N osztályos tanulók, valamint Czene Gábor tanár úr mezőségi, egész pontosan Visáról való néptáncot mutattak be. Ezt a nagy sikerű koreográfiát már a március 15-i ünnepségünkön is láthattuk. A mini táncjáték elején mintha csak egy vigasságba csöppentünk volna, ahonnan a legényeket hirtelen behívják katonának, ezért is búcsúznak aztán oly szomorúan a párjuktól, majd megjelenik a toborzótisztjük, aki mellé végülis a legények beállnak, s így ők is katonák lesznek. A jelenet részei voltak a szökős, az akasztós és a sűrű magyar.
 
A diákfellépők sorát Németh Eszter zárta, aki Rúzsa Magdi szépséges dalát mutatta be, amelynek nemcsak a zenéje, hanem a szövege is figyelemre méltó, sokaknak útmutató volt. 
 

Első alkalommal adták át a Boronkay Baráti Kör által alapított Boronkay Ösztöndíjat, aminek történetét, célját és a díjazottak nevét Fábián Gábor, a BBK elnöke ismertette. Az idei tanév két díjazottja Horváth Teréz és Pápa Márton voltak, s a díszes oklevelet az igazgató úr adta át.
 
Fábián Gábor a következőket emelte ki az év tanulmányi eredményei kapcsán:
Hagyományos az a dicsekvési rítus is, amely ilyenkor következik. Igazgatóhelyetteseim segítségével készültem néhány számadattal. Listával nem, mert az több oldal lett volna. Számokat is nagyon nehéz lesz megjegyezni, de a végére összeállítottam egy olyat, amely talán könnyű. A legmagasabb szintű tanulmányi verseny az OKTV és ugyanebbe a kategóriába tartozó SZÉTV. Mind a kettőben a top 10-ben végzett diákok +100pontot tudnak szerezni, amely ugye nem kevés a felsőfokú felvételi eljárásban. 34 diákunk jutott be a döntőbe, amelyből heten voltak SZÉTV-esek, tizenketten végeztek a top10-ben. Közülük négyen dobogón végeztek és a matematika illetve gépészet kategóriában miénk az országos győztes. A szakmai területen az országos szakmai tanulmányi verseny, amely kimondottam a technikusi szakra járóknak szól, és az egyéb szakmai versenyeket együttvéve, ahol alsóbb évfolyamosok is indultak 64 diákunk jutott el országos döntőig, és közülük arányaiban nézve nagyon magas, 42-en több mint 2/3 aduk, bejutott a top10-be. Itt ugyan felvételi plusz pontokat nem lehet szerezni, de bizonyos vizsgarészből felmentést kaphatnak. Ebből a 64-ből nyolcan szereztek első helyet. Vannak egyéb közismereti tantárgyak, amely nem az OKTV vagy SZÉTV kategória, ezekben 70 diák jutott el az országos döntőbe, e között 42-en végzettek a top 10-ben, 27 dobogós volt, és ebből a 27-ből 15 első hely. Miközben nem vagyunk sportiskola, ennek ellenére 145 diákunk jutott el országos döntőig, pontosan 100-an végeztek a top10-ben 49-en dobogón, és 34 diákunk vehetett át eddig aranyérmet. És versenyben vagyunk még sportban, futballban, kézilabdában, atlétikában. Ígértem a végére egy könnyen megjegyezhető számsort. Több mint 300 boronkays diák volt az országos döntőkben, ebből 200-an a top10-ben végzett és 100 dobogós helyet ért el. Úgy vélem, ez valóban nem egy szégyellni való eredmény! 
 
 
Az ünnepséget a Boronkay síremlék koszorúzásával fejeztük be. A sír mellett Boronkay György emlékének tisztelettel adózva meghallgattuk még Kis Dávid előadásában József Attila: A Dunánál című versét, majd a Boronkay-család, a Boronkay Baráti Kör tagjai, s az egykori tanítványok helyezték el koszorújukat, csokraikat a síremléken. A koszorúzást követően a BBK tagjai összegyűltek még, s aktuális kérdésekről beszélgettek. 
 

 Orosz András fotói az eseményről

 Az Arculat Stúdió fényképei az eseményről

    1   |   2   |   Az Arculat Stúdió videói a zenekarról és a néptáncról

    1   |   2   |   3   |   Pataki Sándor videói az előadásról

 Veres József felvétele Boronkay György sírjának megkoszorúzásáról