Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szent György-nap 2022

2022-04-25 10:50:00

2022-ben is megrendezésre került a Boronkaysok életében hagyományként szereplő Szent György Napi Ünnepség. A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium,, valamint a Boronkay Baráti Kör április 23-án ünnepelte iskolánk névadóját, Boronkay Györgyöt, visszaemlékezve felejthetetlen személyiségére, kiemelkedő életpályájára. 


Dian János megbízott igazgató megnyitja a 2022-es Szent György napi ünnepséget 

 „A tradíció nem olyasmi, amit valaki meg tud tanulni, nem fonál, amit akkor vehet föl valaki, amikor neki tetszik. (…) Akinek nincs tradíciója, és szeretné, ha lenne, olyan, mint a boldogtalan szerelmes” 

Az eseményen egybegyűlt pedagógusok, diákok és öregdiákok körét Eszterházy Péter gondolatával köszöntötte Széles Botond, 10. I osztályos tanuló. Eszterházy idézete méltán helytálló, ha a Boronkayról van szó. Erre a tényre ünnepünk során többszörös visszaigazolást kaphattak résztvevőink, mikor iskolánk és diákjaink ez évi sikercsokraira, elismeréseire került sor. 

Eseményünk ez alkalommal a sok örömteli hír mellett egy igen szomorú programmal egészült ki. 2021-ben elvesztettük iskolánk egykori tanárát, meghatározó személyét, akinek szakmai pályája hatalmas mértékekben segítette elő, alapozta és szilárdította meg az iskola múltját, jelenét és jövőjét. Ez a személy nem más, mint Ujvári István Tanár Úr. A jelenlévők egy perc néma csenddel rótták le tiszteletüket és emlékeztek vissza rá. 
 

 



Az Ünnepség Boronkay György mellszobrának koszorúzásával folytatódott. A koszorúkat Boronkay György egykori tanítványai és később iskolánk tanári - Csendes Csabáné és Pádár Sándorné  - helyezték el. 
Ez évi megemlékezésünk ünnepi gondolatait Dr. Minda Mihály tanár úr, a matematikai munkaközösség vezetője tolmácsolta. Beszédében elhangzott a Boronkaysok életében ikonikus iskolai mottó: „Mindenki tehetséges valamiben” 

Iskolánk több, mint 70 éve működik és számos tehetséges, sikeres ember szárnyainak kibontásában segített. Ünnepségünkön a siker mibenlétét és lehetséges útjait mutatták be egykori diákjaink: Zsigmond Emőke, színművész, Lám István, a Tresorit Kft. társalapítója és ügyvezető igazgatója, Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet operatív igazgatója, Herczeg Ádám pilóta, illetve dr. Czifra Árpád gépészmérnök, az Óbudai Egyetem docense. 

A volt diákok nagy mosollyal az arcukon beszéltek a Boronkayban töltött éveikről, iskolai és később iskolánkon kívül szerzett sikereikről. Részletezték életpályájukat és meséltek arról, hogyan találták meg és fedezték fel, hogy mi az, amiben igazán tehetségesek. A közönség felfedezhette, hogy az öregdiákok történetei között nem volt két egyforma. Volt aki a kezdetektől biztos volt gépészmérnöki pályafutásában, ám volt olyan is, aki a Széchenyi István Egyetem elvégzése után döntött úgy, hogy légiutaskísérőként teljesedik ki, majd évekkel később büszkén mondhatta el magáról, hogy repülőgép pilóta lett. Zsigmond Emőkét hallhattuk beszélni arról, hogy a kudarc is egyfajta sikerhez vezető út, csak hosszabb távon kell vizsgálni az eredményeit. Nevetve kezdte a sikerhez vezető útra adott válaszát azzal, hogy először nem vették fel a Színművészeti Egyetemre, ám ma már az Örkény Színház oszlopos tagja. 



Az interjúkat hallgatva felfedezhettük, hogy a sok színes történet közt azonban bizonyos dolgokról hihetetlen egyetértéssel, egységesen nyilatkoztak az egykori Boronkaysok. Mély tisztelettel és hálával meséltek arról, milyen sokat segített nekik az életben az, hogy megtapasztalhatták a Boronkays közösség összetartó erejét, ami emberi kapcsolataik kialakítását mindig előrelendítette. Hallhattunk beszámolókat az idegen nyelvvel folytatott nehézkes tanulási procedúráról, ami később az üzleti élet és hozzá tartozó mindennapok alappillére lett. A magas követelmények, nagy fokú maximalizmus segítette őket céljaik eléréseiben, ugyanis „mindig csak egy kicsivel többet” tettek érte, mint társaik. Volt, aki különös figyelmet szentelt tanáraik és a diákok között lévő egykori viszonyra, párhuzamot húzva a színpadon folytatott játék és a közönség közt. 

Egykori diákjaink interjúi után újra egy kis muzsikát hallgathattunk Demény Máté és Bátyi Bence harmonika előadásában.



A Boronkay baráti Kör Boronkay Ösztöndíjat alapított, aminek történetét, célját és a díjazottak nevét ismertette Dian János megbízott igazgató úr, a BBK elnökhelyettese. Ezúton is gratulálunk díjazottjainknak. Kammerer Márton 14.A osztályos tanuló 2021-ben tett emelt szintű érettségit gépgyártás technológia szaktantárgyból, melyet 91%-os eredménnyel zárt. 2020-ban Csernyánszky Imre pneumatika versenyen 4. helyezett lett. 2021-ben megnyerte a ÁSZÉV versenyt gépész ágazatban. Bábik Zsófia 11.N osztályos tanuló, aki angol felsőfokú, német felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, szabadidejében további nyelvek elsajátításával foglalkozik  tanulóinknak. Későbbi céljai a biológia és kémia szakterületeken való tevékenykedés, melynek végcélja az orvostudományi pályára való lépés, akár hazai vagy nemzetközi területen. 

Az Ünnepség utolsó programja a Boronkay síremlék koszorúzásával zárult. Boronkay György emlékezését Kosztolányi Dezső, Lásd, kisfiam ezt mind neked adom most című költeményével zárta Bairaktari Izabella 9.N osztályos tanuló. 
 

 



További fotók az eseményről    l  (Sisa Annabella)

További fotók az eseményről    l  (Somogyi Máté)

További fotók az eseményről    l  (Neducza Milán Zorán)