Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szép eredmény Százhalombattán

2013-12-20 06:32:18

A Mol idén is meghirdette középiskolások számára a Junior Freshhh versenyt, melynek célja a diákok érdeklődésének felkeltése a természettudományos tárgyak iránt. 

 
 
A november elején induló verseny első - online - fordulója során egy nagyon komoly nemzetközi botrány kirobbanását kellett a versenyzőknek megakadályozniuk, ugyanis az eltűnt - a nemzetközi érettségi feladatait tartalmazó- piros dossziét kellett megtalálniuk...A titkos, több országot érintő nyomozás "oOo" (tiplao) ügynök vezetésével zajlott, de a dosszié helyére utaló talányos kérdéseket - a matematika, fizika, kémia, földrajz, biológia témaköréből - a versenyzőknek kellett megválaszolniuk. Bár a feladatok cseppet sem voltak egyszerűek, végül mégis szerencsésen sikerült őket megoldani, és az elveszett piros dossziét megtalálni. 
 
Ebben az első fordulóban az ország, sőt határon túli iskolák csapatai is részt vettek, összesen 1500-an. A Boronkay-ból 5 csapat versengett a továbbjutásért, amely végülis a 10. p osztály "asdf" fedőnevű ügynökpalántáknak sikerült. Igy a döntőbe jutott 5 csapat között a mieink, név szerint: Nagy Gergely, Bencze Gábor és Frey Balázs is ott voltak. 
 
 
December 12-én izgulva utaztunk el Százhalombattára az olajfinomitóba, a döntő helyszinére, ahol már a vasútállomáson vártak minket. A szigorú beléptetési procedúra után megérkeztűnk a verseny helyszinére. A délelőtt során a csapatok közösen ismertették egymás, a zsűri és a közönség előtt a verseny eddigi történetét (hogy is veszett el és került meg a piros dosszié), csapatuk névválasztását, és 10 percük volt az előre kisorsolt házi feladat bemutatására. (Minden csapatnak egy 2013-beli új kutatási eredményt kellett ismertetnie vagy a matematika vagy a fizika vagy a biológia vagy a kémia vagy a földrajz témakörén belül.) A "mi fiainknak" a matematikát juttatta a sorsolás. Színvonalas, érdekes és jól sikerült előadásuk az idén tavasszal megtalált legnagyobb Mersenne-prim felfedezéséről szólt, melynek különösen nagy a jelentősége pl. a - számitógépes - titkositásban. Egy rövid ebédszünet után következett a döntő második része: a csapatoknak 10 perc alatt kellett megoldaniuk egy-egy feladatsort mind az 5 tantárgyból. Ezt követte egy teszt összeállitása: mind a 15 versenyző feladott egy kérdést, majd a közösen megalkotott feladatsort egyénileg kellett megoldaniuk. A döntő a "váltó-versennyel" elért véget. Ekkor a csapattagok egymás után választottak és oldottak meg feladatokat a zsürinél található 3, 6 és 9 pontot érő, ismét mind az 5 tárgyat felölelő kérdésekből. 
 
 
A fiúk az eredményhirdetésen már igen fáradtan, de örömmel és büszkén vették át a 4. helyért járó dijat. 
 
Mikor Gábort, Balázst, Gergőt arról kérdeztem, hogy érdemes volt-e ennyit dolgozni a feladatokon, ill. mi volt a legnehezebb, egyöntetű igennel válaszoltak és a csapatmunkát, a kitartást hangsúlyozták, melyre nagy szükség volt ennél az érdekes és egyben izgalmas versenynél. 
 
Beszámolóm végén pedig szeretnék gratulálni és megköszönni a csapat szép eredményéhez hozzájáruló kollégák, dr. Tóth Eszter és Prehodáné Nagy Éva tanárnők munkáját.  
 
Kovács Éva