Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szervusz nervus és a rektálás, avagy az V. Országos Állategészségügyi Verseny döntője 

2022-04-20 13:00:00

2022. március 4-6-án került megrendezésre az V. Országos Állategészségügyi Verseny döntője. Októbertől januárig zajlottak az online fordulók, plusz feladatok (film és prezentáció). Idén 131 csapat indult, a legjobb 10 jutott a döntőbe. Az ANIMÁLIA csapat (Dallos Dóra, Prehoda Hanga, Szilágyi Sarolta; 12.K) 10.-ként végzett a 3 online forduló után.


A szervezők változatos programokkal készültek a három napos rendezvényre. Pénteken ellátogattunk az AlphaVet-hez, valamint a MEOESZ elnöke, Korózs András tartott egy előadást a magyarországi ebtenyésztésről. Buszra szálltunk és bejártuk az egyetem üllői tangazdaságát, a Dóramajort. Itt először a lógyógyászati tanszékre nyerhettünk betekintést. Megtudtuk, miért mondják, hogy a lónak 5 szíve van, nincs epehólyagja és az emésztése a nyúléhoz hasonlít. Dr. Szalai Sarolta vezénylésével megismerhettük a ló anatómiai sajátosságait

Az állatokat mi is megvizsgálhattuk fonendoszkóppal, végigjárva azokat a vizsgálati lépéseket, amiket egy klinikára frissen bekerülő lovon állatorvosként el kellene végeznünk. Ezek után a szarvasmarhák felé vettük az irányt. Dr. Harmat Levente segítségével kibővíthettük tudásunkat a szarvasmarha szaporodás biológiáról, a freemartinizmusról és simogathattunk bocikat. Itt a kíváncsiak megtapasztalhatták, milyen rektális vizsgálatot végezni szarvasmarhán. 



Szombaton az egyetem capmusát jártuk be tematikusan, tanszékenként. A program anatómiai boncolással kezdődött Dr. Reinitz László előadásában, majd 2 csapatos csoportonként haladtunk. Először a biokémiai állomásnál voltunk, ahol gyakorolhattunk nyulakon a vérvételt (fun fact: a nyulaknak a fülükben van a legnagyobb vénájuk), majd az adrenalin és inzulin hatását tanulmányozhattunk Dr. Mátis Gábor és Dr. Mackei Máté társaságában.
Majd az élelmiszerbiztonság következett. Kipróbálhattuk az élelmiszerhigiéniai ellenőrzéskor használt műszereket és mintákat vizsgálhattunk Dr. Szakmár Katalin és Dr. Lányi Katalin vezetésével, emellett Dr. Süth Miklós által betekintést nyerhettünk az élelmiszerlánc-biztonság ágazatába és az állatorvosok ebben végzett tevékenységébe, mellyel hidat képezhetnek az állatok és az emberek egészsége között. Itt kamatoztathattuk az utóbbi 4 év vízvizsgálati gyakorlatain szerzett tapasztalatainkat, és bezsebelhettünk pár értékes plusz pontot.
Ezt követően az élettani állomás következett, ahol megismerhettük a vércsoportok biológiai hátterét Dr. Jócsák Gergely előadásában, majd megnézhettük a saját vércsoportunkat is tesztlapok segítségével.


Utolsó előtti állomásunk a parazitológiai tanszék volt, ahol próbára tehettük nem létező parazitológia tudásunkat. Dr. Keve Gergő állomásán mikroszkópok segítségével, megismerkedhettünk közelebbről a kullancsokkal és az általuk okozott problémákkal, melyek a közhiedelemmel ellentétben télen is fennállnak. Nem ez volt életünk legsikeresebb 30 perce, de mentségünkre szóljon, a parazitológiából szigorlatozott állatorvostan-hallgatók is csak annyit tudtak megállapítani, hogy azok bizony kullancsok.


Végül, de nem utolsó sorban az anatómiai tanszék boncterme következett, ahol egy szabaduló szobát rendeztek be. Elsőként egy gerincoszlopot kellett összeraknunk, aminek a csigolyáin számok és műveleti jelek voltak. A megoldás egy háromjegyű szám volt, ami a következő feladatot nyitotta. Itt tippek segítségévek meg kellett határoznuk állatok takarmányát, betegségét, a kórokozót és a beteg szervét. Megadott betűkből itt az Achilles szó jött ki, ami feloldott egy word dokumentumot. A kulcsot ott kellett keresni a kutyában, ami a lónak 50 literes. Az előző nap alapján tudtuk, hogy a vakbelet kell keresnünk. Így fogtunk egy szikét, felnyaláboltuk a vékonybelet, szépen, szabályosan, ahogy a reggeli boncoláson láttuk, majd a vakbelet megkeresve felvágtuk és kioperáltuk a kulcsot roppant gusztusos rejtekhelyéről. Ez egy dobozt nyitott, amiben egy koponyában volt a következő feladat: csontokat kellett meghatároznunk, és a rajtuk szereplő számok nyitották végül egy farkasplüss ketrecét. Második legjobb idővel végeztünk a pályán.
A szabaduló szoba után egy előadóterem felé vettük az irányt. Itt Dr. Simanovszky Zoltán, a.k.a. Zállatorvos előadását hallgathattuk meg, amit egy kötetlen beszélgetés követett.
Vasárnap a tényleges döntő következett. A korábbi két napon is tudtunk pontokat szerezni, de nagyrészt vasárnap dőlt el a verseny. 11 állomáson vártak minket a megpróbáltatások az első 3 forduló feladataiból, az elmúlt 2 napon elhangzottakból és egyéb témákból. Felejthetetlen hétvége állt mögöttünk, fáradtan (mindkét este közösségi programokkal készültek a szervezők), de izgatottan vártuk az eredményeket. Végül kereken 400 ponttal a második helyen végeztünk a tavalyi győztes, idei címvédő után.
Ezúttal is köszönjük a szervezők fáradhatatlan munkáját, a barátságos légkört és ezt az emlékezetes három napot!


 

További fotók az eseményről    l