Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

SZÉTV sikerek Szolnokon

2016-04-27 08:04:11
A műszaki-szakmai tantárgyak legrangosabb versenyének számító Szakmacsoportos szakmai előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyének (SZÉTV) idén is Szolnok városa adott helyet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett verseny döntőjét a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum szervezésében rendezték meg. 
 
 
A kétfordulós verseny végső megmérettetésére iskolánkból 12 diák jutott be, s így mindhárom szakmacsoportunkban (gépészeti alapismeretek – 1fő, elektronikai alapismeretek – 4fő, informatikai alapismeretek – 7fő) képviseltük magunkat. A létszámadatokat tekintve két iskolatörténeti rekord is született: ez idáig egy adott évben 12-en még soha nem jutottak be e verseny döntőjébe, de még az sem fordult elő mostanáig, hogy egy szakmacsoporton belül 7 döntősünk legyen. Így ezen utóbbi informatikai alapismeretek szakmacsoportban minden 5. diák boronkays volt! A legrangosabb versenyjelző a verseny feladatainak nehézsége, a szervezés volumene, az országosan nevezettek létszáma alapján is kijár, de talán a verseny legfontosabb hozadékának számító, a szerezhető továbbtanulási többletpontok szerezhetősége miatt is: az 1-10. helyezetteket ugyanis a maximálisan megszerezhető 100 többlet ponttal jutalmazzák, a 10-20. helyezettek 50 pontot kapnak, míg a 20-30. helyezettek is 25 felvételi ponttal gazdagodhatnak. A versenyzőink teljesítményére és felkészítő tanáraik munkájára idén is büszkék lehetünk, de hogy miért arról szóljon Gyombolai Ferenc szaktanárunk rövid szakterületi összefoglalója:
 

 
Az informatika alapismeretek tantárgy országos döntőjét április 11-12-én rendezték Szolnokon. Az erre való felkészülés már tanév elejétől megkezdődött, egy tehetséges, érdeklődő csapattal. 
 
A versenyen végül 9 diák indult el a 12.P osztályból. 
 
Az első fordulóban online teszt feladatokon keresztül kellett bizonyítaniuk a tanulóknak a tudásukat, rátermettségüket. Itt sokat jelentett a gyorsaság, a jó helyzetfelismerés és tapasztalat. Heten teljesítették a szintet és kerültek az országos döntőbe.
 
A döntőn, Szolnokon az előzőeken felül a logikai, programozói gondolkodást is be kellett mutatniuk a hardveres és alkalmazói ismereteken kívül, már az első napon, amikor egy, az elméleti tudásukat felmérő, feleletválasztós tesztet töltöttek ki, majd egy hosszabb, gyakorlati feladatsort is elvégeztek. A döntő második napján előadói készségüket is latba vethették az érettségihez hasonló, arra felkészítő szóbeli vizsgán, amikor főként hálózati ismeretek tárgykörben kaptak kérdéseket. A feladatok sokszínűek és összetettek voltak. Jó volt, hogy a versenyzők érdeklődése is hasonlóan sokszínű volt, így helyt tudtak állni. 
 
A 6 döntőre utazó diákból kettő végzett az első tízben, Bencze Gábor a 3., Frey Balázs a 6. helyen. Ezzel, a felvételi eljárásban 100 többletpontot szereztek.
 
A további versenyzők (Vigh Márton, Nagy Gergely, Antal Richárd, Varga Gábor) szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, s felvételi többletpontjaikat is gazdagították. 
 
Az egy iskolából résztvevő diákok által szerzett felvételi többletpontok összegét tekintve, informatika alapismeretekből, a Boronkay az ország második legjobb iskolájának bizonyult. 
 
A csapatra jellemző volt, hogy készülés közben segítették egymást, igyekeztek tudásukkal a többieket is motiválni, irányítani újabb ismeretek felé. A felkészülés folyamán sokat tanulhattak egymástól, s ez az együtt munkálkodás, reméljük a felsőoktatásban töltött évek alatt is ilyen eredményes lesz, megmarad!
 
Gyombolai Ferenc
 
 
Gyombolai Ferenc és Bencze Gábor Péter
Iskolánkba való megérkezése előtt e szolnoki iskola igazgatója volt névadónk Boronkay György.

A versenyen a következő végeredmények születtek:

 
Gépészeti alapismeretek tantárgy 
   (12.B osztály)
Felkészítő tanár: 
   Kovács Kálmán
Versenyző:
   Nagy Bence Balázs 20.hely 
 
Elektronikai alapismeretek tantárgy 
   (12.F osztály)
Felkészítő tanár: 
   Pszota József
Versenyző:
   Nagy Balázs Levente 15.hely
   Tomsics Bertalan 20.hely
   Oláh Zsolt Dávid 23.hely
   Zoltvai Ádám 30.hely
 
Informatikai alapismeretek tantárgy 
   (12.P osztály)
Felkészítő tanárok: 
   Gyombolainé Cserny Zsuzsanna és 
   Gyombolai Ferenc
Versenyző:
   Bencze Gábor Péter 3.hely
   Frey Balázs 6.hely
   Vígh Márton 14.hely
   Nagy Gergely 19.hely
   Antal Richárd 25.hely
   Varga Gábor András 32.hely
   Tomcsányi Gergely döntős
 
Köszönöm minden résztvevő diák és felkészítő tanár munkáját. 
 
Dian János