Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szinte Bálint az U20-as atlétikai világbajnokságon indul

2022-02-11 09:20:00

2022. január 29-én, a Budapest Régió Nyílt Fedettpályás Bajnokság keretében, 800 méteren sikeresen kvalifikáltam magam az U20-as Atlétikai Világbajnokságra, amely 2022. augusztus 1-6. között kerül megrendezésre Santiago de Cali-ban, Kolumbiában.

Ez volt az első 800 méteres versenyzésem idén, és természetesen egy egyéni legjobb időeredményt tűztem ki célul, melyet végül sikerült elérnem. A versenyen elért 1:50.85-ös eredményemmel az U20-as vb-szinten belül teljesítettem, amely a kiírás szerint 1:51.00.

A Budapest Bajnokságra viszonylag jó fizikai és mentális állapotban érkeztem, és egy magabiztos versenyzéssel sikerült egyéni legjobb időerdményemet abszolválnom. A versenyszám futambeosztása nem a korosztályok, hanem az egyéni legjobb eredmények alapján történt, ezáltal a korábbi időmmel a legerősebb futamba osztottak be, így ennek köszönhetően egy számomra optimális mezőnyben tudtam lefutni a 800 méteres távot. 

Az U20-as Atlétikai Világbajnokság a 20 év alatti korosztály legrangosabb versenye, egyben az utánpótláskorú atléták karrierjének egyik meghatározó állomása, hiszen egy ilyen volumenű esemény jelenti a belépést a nemzetközi elitbe. A világ egyik legnépszerűbb sportágának korosztályos világbajnokságára több mint 160 nemzet 1500 versenyzőt küld ki különböző atlétikai versenyszámokban, a kvalifikációhoz pedig mindössze egyszeri szintteljesítés szükséges szabadtéri vagy fedett pályás versenyen, azonban országonként legfeljebb két atléta állhat rajthoz az adott számban. 


A világbajnoksági szint teljesítése meglepetésként ért, és nagy örömmel töltött meg. Rövidtávú törekvésem egy újabb szintteljesítés, ám ezúttal 1500 méteren teszek próbát, melyet személyes kedvenc versenytávomként tartok számon. A továbbiakban célom a töretlen fejlődés, melynek kulcsa egy legalább olyan eredményes és gondtalan felkészülés, mint a 2021. év őszi időszaka. Ezen felül kiemelten fontosnak tartom, hogy a világbajnokságot megelőző, fontosabb hazai megmérettetések során legalább olyan erős időeredményeket érjek el, mint év elején, és minél több új tapasztalatot szerezzek annak érdekében, hogy mentálisan is erősebb versenyzőként állhassak rajthoz Santiago de Cali-ban. 

Mivel legalább 6 hónap van hátra a megmérettetésig, nem igazán tudok akár az elérendő időm vagy a helyezési eredményem kapcsán konkrét célt megállapítani. Fél év alatt sok víz fog még lefolyni a Dunán, hiszen a szabadtéri szezont egy újabb alapozási időszak előzi meg, valamint a tavaszi, illetve a nyári versenyzési lehetőségek száma jóval meghaladja a fedett pályás szezonét, így több alkalommal teszek majd kísérletet saját egyéni csúcsaim megdöntésére. Természetesen, ahogy az effajta események során illik, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a legjobb tudásom szerint teljesítsek nemcsak az iskolát, hanem saját hazámat is képviselve a korosztályos világbajnokságon.

Február 5-én és 6-án a Magyar Atlétikai Szövetség Nyílt Fedettpályás Versenyén vettem részt Budapesten, ahol a szombati napon 1500 méteren tettem próbára tudásomat. Az általam elért 3:51,94-es eredménnyel elégedett voltam, hiszen több mint 4 hónap felkészülés után először futottam le a távot, ráadásul a korábbi fedett pályás egyéni legjobb eredményemet is sikerült felülmúlnom. Vasárnap újból 800 méteren kíséreltem meg az előző héten elért egyéni rekordom megdöntését, végül 1:50,90-nel, 5 század másodperccel maradtam el az eddigi legjobbamtól, melynek hátterében valószínűleg az előző napi versenyzés utóhatásai álltak, többek között a két versenyszám közti kevés pihenőidőből fakadó fáradtság. Ugyanakkor ez az időeredmény jelenleg egy stabil fizikai állapotra utal, hiszen másodjára sikerült a vb-szinten belül teljesítenem az elmúlt két hét során.

Szinte Bálint