Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Tanévnyitó - 2016-2017. tanév

2016-08-31 12:44:13

Iskolánkban a tanévnyitó ünnepségünket 2016. szeptember 1-jén 9 órakor, a technikusi tanévnyitót a tanüzemben 13 órakor tartottuk meg

 
 
„Tanulni kell, szeretni kell” hangzott el a biztatás idei tanévünk első tanítási munkanapján 2016. szeptember elsején. 
 
 
Az idei tanévnyitónk első epizódjaként Szentgyörgyi Albert, világhírű Nobel-díjas magyar tudós Mire való az iskola? című írását Paulusz Balázs 12. N osztályos diákunk tolmácsolásában hallgathattuk meg. 
 
Szentgyörgyi Albert
Mire való az iskola?
 
Az iskola arra való, 
hogy az ember megtanuljon tanulni, 
hogy felébredjen a tudásvágya, 
megismerje a jól végzett munka örömét, 
megízlelje az alkotás izgalmát, 
megtanulja szeretni, amit csinál, és 
megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog. 
 
Burger Enikő (10. C) műsorközlőnk e komoly szavak elhangzása után Fábián Gábor igazgató urat kérte fel ünnepi beszéde megtartására. (A beszéd itt olvasható el.)
 
 
A tanévköszöntő gondolatok elhangzása után, iskolánk immár szép hagyományaként a tanévnyitó keretében szokták megkapni pedagógusaink azokat az elismeréseket, amelyeket egyrészt a tanári kar szavaz meg (Boronkay Katedra Díj), másrészt a diákok pontozása alapján állítanak össze (Ki az iskola legjobb tanára?).
 
 
Az idei díjak így alakultak:
 
    Legjobb csökkentett óraszámban tanító tanár
1. Trieb Veronika
2. Dr. Behányi Rita
3. Coppage Lea
 
 
 
 
    Legjobb férfi tanár
1. Szabó Géza
2. Maloviczki Sándor
3. Wiezl Csaba
 
 
 
 
    Legjobb női tanár
1. Niedermüllerné Karcag Ildikó
2. Hársfalvi Anikó
3. Bíró-Sturcz Anita
 
 
 
 
    Boronkay Katedra Díj:
Kaszás Gyula
Gyetván Károly
 
A díjban részesült kollégák méltatását, a Horváth László és Szigeti Ágota felterjesztésében írt laudáció összefoglalását dr. Behányi Rita olvasta fel. 
 
GYETVÁN KÁROLY
 
 A tanár úr 1989-től tagja iskolánk tantestületének, első éveiben elméleti tárgyakat tanított, 2007-től napjainkig kizárólag ő tanítja a villamos automatika tantárgyat. A kezdetektől az Országos Műszaki Tanulmányi Verseny (OMTV) szervezőbizottságának oszlopos tagja, ő felelt a versenyfeladatok előkészítéséért, illetve lebonyolításáért. Sokat tesz az elektronikai terület népszerűsítéséért, tanítványait a precíz munkára és az elektronika szeretetére neveli. Olyan jól képzett tisztességes és munkát szerető növendékek kerülnek ki keze alól, akik megállják helyüket, mind a felsőoktatásban, mind pedig a különböző munkahelyeken.
 
 
KASZÁS GYULA
 
 A tanár úr 1985 óta dolgozik a Boronkayban. Kezdő tanárként oktatott matematikát és fizikát, valamint osztályfőnöki munkát is vállalt. A túrázásból hagyományt teremtett az iskolában. Igazgatóhelyettesi munkáját kifogástalanul végzi már hosszú évek óta. Legyen szó humán, reál, vagy műszaki területről, Gyuszi mindig „képben” van, hatalmas gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezik. Soha nem „tolja magát” előre, de az ő háttérmunkája nélkül nem mennének ilyen gördülékenyen az iskolai hétköznapok. Végtelenül lojális velünk, a kollégáival szemben, ami nagy biztonságérzetet jelent mindenkinek. Szeretjük csendes humorát, barátságát, kitartását.
 
Az ünneplő egybegyűltek az összejövetel végén még három 9. osztályos tanulónk díjátadásának is örvendezhettek. Ők az Árpád Fejedelem Általános Iskolában voltak tagjai a Beszélni nehéz! mozgalomnak. A Kazinczy-díj Alapítvány júliusban értesítette iskolájukat arról, hogy beszédművelő szakkörük hűséges, lelkiismeretes munkájáért Kazinczy-jutalomban részesültek. A kuratórium kérése az volt, hogy e diákok: Gáspár Panna, Horváth Kolos és Mosonyi Attila a jutalomkönyvet a Boronkay évnyitóján kapják meg.
 
 
Tanévnyitó ünnepségünk zárásaként, a Szózat dallamának felcsendülése előtt még meghallgathattuk, ismét Paulusz Balázs előadásában Nemes Nagy Ágnes versét.
 
Nemesnagy Ágnes
Tanulni kell
 
Tanulni kell. A téli fákat.
Ahogyan talpig zuzmarásak.
 
Tanulni kell. A nyári felhőt.
A lobbanásnyi égi-erdőt.
 
Tanulni kell mézet, diót,
jegenyefát és űrhajót,
 
a hétfőt, keddet, pénteket,
a szavakat, mert édesek,
 
tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,
 
ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.
 
 
„Mindnyájunknak eredményes 2016-17-es tanévet kívánunk” – hangzott el utolsó szóként az ünnepségen, s itt a honlapunk szerkesztőségéből is hasonló jókat kívánunk minden növendékünknek, szüleiknek, kollégáinknak, Hajrá Boronkay!!!
 
h.i.