Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Tanévnyitó 2024-25

2024-09-03 11:30:00

Jubilleumi, hetvenötödik évünket kezdtük.

Tisztelt Vendégeink!
Kedves Kollégák!
Kedves Diákok!

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 75. tanévét indító ünnepségén. 

Külön köszöntöm az új tanárainkat:

Réti Mónika: kémia, biológia és környezetvédelem órákon fogtok vele találkozni
Lustyik Ágnes: matematika és fizika órákat fog tartani
Ungor Noémi: matematika és fizika órákat fog tartani
Ferenczi Adrienn: magyar nyelv és irodalom órákat tart majd

A férfi fronton érkeztek:

Blaha Péter: az informatika területén fog nálunk dolgozni
Szabó Zsombor János: a mi diákunk volt, s most friss diplomásként jött vissza biológiát és angol nyelvet tanítani
dr. Bea Csaba Béla: a történelem munkaközösségünket fogja erősíteni

Gondolom, páran felfigyeltetek a 75-ös szám elhangzására. 
Hát igen, jubileumi év előtt állunk, amelyet terveink szerint méltóképpen meg is fogunk ünnepelni. Egy egész rendezvénysorozatot tervezünk a tavaszi időszakra, ám erről majd később fogtok tájékoztatást kapni. A nyár folyamán főleg a házirendet érintő szabálymódosítások történtek, amikre oda kell figyelni. Természetesen ezekről is részletes tájékoztatást kaptok majd az osztályfőnökeitektől, de egy két lényeges elemet kiemelnék belőle: 
Mobiltelefon, okosóra tanítási időben kizárólag tanítási órákon, kifejezetten a tanár engedélyével lehet bekapcsolva, csak a megadott időben és meghatározott célra használható. Így az óraközi szünetekben is kikapcsolt állapotban kell ezeket a táskátokban tartani. Tiltott tárgyat vagy anyagot jobb, ha meg se próbáltok behozni az iskolába, mert ennek megtalálása esetén azonnali fegyelmi eljárás és rendőrségi feljelentés lesz a következmény. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az illető diáknak a tanulói jogviszonya meg is szűnik itt a Boronkayban. Tehát ne ezzel akarjatok vagánykodni! 
Higgyétek el, lesznek teendőitek bőven és iskolai programokból is szép lista készült, így nem lesz ok az unatkozásra.

Az évfolyamok közül elsőként köszöntöm a most belépő kilencedikeseinket - függetlenül attól, hogy nyelvi előkészítőbe vagy úgymond normál 9. évfolyamra érkeztetek. Akinek eleve a Boronkay volt a célja, annak gratulálok a bejutáshoz! Aki első helyen más iskolába szeretett volna menni, az se keseredjen el, mert ha szorgalmas lesz, akkor nálunk is elérheti a céljait.  
Nyilván sokat hallottatok már erről a suliról korábban, s lehet, hogy nem is tudok nektek újat mondani, mégis, hadd hívjam fel a figyelmeteket arra, hogy az általam vezetett tantestület fő feladatának tekinti a ti felkészítéseteket a középszintű érettségik és szakmai vizsgák mellett a nem kis plusz munkával járó emelt szintű érettségikre, a nyelvvizsgákra, a továbbtanulásra és a versenyekre. Akiknek ezek a céljaik és beleteszik a munkát, azok nem fognak csalódni.
Az első feladathoz, a közösségépítéshez már hozzá is kezdtetek, legalábbis, akik ott voltak a gólyatáborban, mely a hozzám eljutott hírek alapján jól sikerült, még akkor is, ha a tábortüzet elmosta az eső. Itt szeretném megköszönni Hídvégi Brigitta tanárnő és az általa vezetett csapat hatalmas munkáját, mert bizony ők a nyári szabadidejükből is nem keveset áldoztak arra, hogy megszervezzék ezt nektek. 

A 10. évfolyamosokra a szokásoknak megfelelően négy nagyobb feladat is vár. Az egyik, hogy márciusig el kell dönteni milyen faktot fogtok választani, amely a továbbtanulásotok szempontjából nagyon fontos dolog. A másik az év végén esedékes kompetenciamérés, amelyen az elért eredményeitek alapján rangsorolják az iskolát, ezért nem mindegy, hogyan teljesítetek rajta. Azt is el kell döntenetek, hogy akartok-e előrehozott érettségit tenni idegen nyelvből, mert ha igen, akkor még március vége felé az osztályozó vizsgákat is teljesíteni kell. Tanulni mindenképpen folyamatosan kell, de ha ezt is be akarod vállalni, akkor még pluszban is, hiszen az osztályozó vizsgák során a 11. és 12. évfolyam anyagának tudásáról is számot kell adni. A szakmai osztályokban pedig ott lesz még az ágazati alapvizsga is, amelyet májusra tervezünk, s ennek eredménye már beszámít a technikusi vizsgákba is. Hozzátok az évfolyamszintű csapatépítési programnak a már hagyományosnak tekinthető drámanapot terveztük be, melyről majd a magyar tanárok fognak részletesebben beszélni.

A 11. évfolyamosaink megmérettetése a Kádi-választás, amely szerintem egy kiváló közösségépítő program. Kérem ti is így tekintsetek erre! Nekem a tavalyi „falunapos” hangulat nagyon tetszett! Nyilván fontos a vetélkedés is, de lényeg, hogy ez az esemény nektek és rólatok szól. Figyeljetek oda a megbeszéltekre, tartsátok be a szabályokat, mert így garantálható a jó hangulat! 
Tudom, már most ősszel is sokan fogtok előrehozott érettségit tenni, amelyre szintén becsülettel fel kell készülni! Azzal is tisztában kell lennetek, hogy az év végi jegyek már felvételi pontokat érnek. Természetesen tehettek előrehozott érettségit tavasszal is, amit én javasolnék azoknak, akik eddig nem tették meg, vagy most ősszel nem teszik meg, mert ezzel a 12-ben és 13-ban esedékes vizsgaterheidet tudod csökkenteni.

Persze mint mindig, most is a 12. évfolyamosaink előtt áll a legsúlyosabb, s szám szerint is legtöbb feladat: a továbbtanulási irányok kiválasztása, a közép- és emelt szintű érettségikre való felkészülések, na és nem utolsósorban a szalagavatói program összeállítása és előadása. 
Ti képviselitek a legtöbb versenyen is az iskolánkat. Kérem vegyétek mindegyiket komolyan! Kezdjetek el mindenre időben készülni! 
Nem egyszerű a felvételi eljárásban megszerezhető plusz pontok lehetőségeinek megértése sem, ezért a listák értelmezését és az esélyek felmérését időben el kell kezdeni, hiszen itt lehetnek és lesznek is különbségek az egyetemek között. Bár központilag nem kötelező pl. az emelt szintű érettségi, de lesznek olyan karok, ahol ezt legalább egy tantárgyból, sőt lesz, ahol kettőből is meg fogják követelni. A Boronkayban fel tudunk benneteket ezekre készíteni, de ahogy tanulni nem tudunk helyettetek, úgy vizsgázni sem. 

A diákságunk egészének szól, hogy a nálunk szokásos módon számtalan program, szakkör és versenyzési lehetőség lesz. Javaslom, kapcsolódjatok be minél többe, mert ezekkel élményekhez, sikerekhez, tapasztalatokhoz juthattok, amely által többek lesztek, s könnyebben tudjátok majd eldönteni a tovább lépésetek irányát. 
Szívből kívánom mindenkinek, hogy érezze itt jól magát, legyen hasznos ez a tanév! 
Ugyanakkor kérem, az egymás iránti tiszteletet és a szabályok betartását!

Ezekkel a gondolatokkal a 2023-2024-es tanévet megnyitom. 
- Fábián Gábor

Teljes galéria