Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Tanévzáró ünnepség – 2013

2013-06-23 07:26:35

Iskolánk munkatársai, növendékeink és diákok szülei 2013. június 22-én a rekkenő hőségben, tűző napsütésben gyűltek össze, hogy ünnepélyes keretek közt zárják le az idei tanévet. 

A Himnusz elhangzása után Moldovanu Alexandra és Sztebel Krisztina közreműködésével megkezdődő rendezvény folytatásaként Fábián Gábor igazgató úr foglalta össze az év eseményeit, az iskola idei örömeit, nehézségeit, diákjaink országos sikereit, az árvízi munkálatokat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az igazgató úr beszédét.

 

 

 Szmandray Marcell (Martzy) nagyítható panorámaképe

***

Tisztelt Vendégeink! Kedves Kollégák! Kedves Diákok!

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanévzáró ünnepségén.

Közületek kevesen voltak ott a szalagavatón és még kevesebben emlékeznek az ott elmondott beszédem lényegi elemeire (miért is tennétek ilyet), melyek közül az egyik a változásról szólt. 

Változások az idei tanévben

Mit mondjak, jutott belőle az iskolának bőven ebben a tanévben! Mi, a tanáraitok azon dolgoztunk, hogy ti ebből a lehető legkevesebbet érzékeljetek, de így utólag, azért elmondok belőle egy párat.

Az I. és II. világháború időszakában fordulhatott elő egy kárpátaljai lakossal, hogy ki sem tette a lábát a falujából mégis 20 év leforgása alatt négyszer változott meg az állampolgársága. Hát nálunk is volt olyan irodai dolgozó, aki az elmúlt hat hónapban ugyanannál az íróasztalnál dolgozott, mégis négy különböző munkáltatója volt ezen idő alatt.

A történet azzal kezdődött, hogy decemberben még Vác városa volt a fenntartója és a működtetője az iskolának. Januártól a működtetési feladatok maradtak a városnál, de ezen belül átkerült a Gazdasági Hivatalhoz. A fenntartásért viszont az újonnan megalakult járási tankerület lett a felelős. Február elején azt az információt kaptuk, hogy már a Cegléd központú megyei tankerülethez tartozunk, de ez jogi értelemben csak márciusban következett be. Újabb hónap elteltével a működtetés is átkerült oda, de ekkor még ez is csak látszólag, mert ténylegesen ez csak június elsején következett be. Ráadásul ez sem teljes körűen, hiszen az étkeztetési feladatok továbbra is Vác városára hárulnak.

Hát, ennyit dióhéjban. Aki megértette, s szeptemberben vissza tudja mondani, az egy ötössel kezdi az évet, mondjuk történelemből. Persze csak ha a töri tanárok is egyetértenek vele. Ha nem, akkor tesiből, azt talán el tudom intézni.

Édesapám szokta megkérdezni, némi iróniával a hangjában, ha valamit nem ért, vagy nem akarja érteni: „Hogy akkor most ez nekünk jó vagy rossz?” Az az igazság, hogy most ez egy nagyon jogos kérdés lenne itt is: Ez most nekünk jó vagy rossz? Őszinte leszek: Nem tudom! Majd az idő eldönti.

Egy biztos, a Pitagorasz-tétel ettől nem változik meg, s tesin jövőre is le kell futni időre a két millió millimétert.

Tehetségeink idei sikerei

Beszéljünk inkább olyan dolgokról, amiről tudjuk, hogy jó, hiszen a Boronkay egy tehetséggondozó iskola. Legfőbb jelmondatunk, hogy „Mindenki tehetséges valamiben!”, s szerencsére ezt az idén nagyon sokan be is bizonyítottátok.

Csak címszavakban néhány eredmény :

Sport:

Atlétáink érmet szereztek mezei futásban, gerelyhajításban, de a legjobb nyolc között ért célba a 4x400-as váltónk is.

Kosarasaink mindkét csapattal eljutottak az országos döntőig, ahol a fiúk a 2. helyen végeztek. 

Labdarúgóink is jól szerepeltek, hiszen a futsalosaink dobogós helyezése iskolai rekord, csakúgy mint a lány kéziseink 6. helye. 

Halmozták az érmeket a duatlonosok és az úszók is. 

Ismét győztes csapatunk van sporttörténetből

Humán területen belül:

az idegen nyelvi szekcióval szemben támasztott legfontosabb követelmény a magas nyelvvizsga arány, amely teljesítésén túl német nyelvből ismét volt TOP10-es eredményünk az OKTV döntőn.

Dobogósaink, sőt két esetben győzteseink voltak a helyesírási, a szép kiejtési, az angol nyelvi és történelem versenyeken is.

Reál terület:

Azt gondolom, nem férhet kétség ahhoz, hogy ezt a sort a matematika OKTV döntőbe bejutott 16 diákunkkal kell kezdeni, ugyanis ez azt jelenti, hogy az országos döntőn minden harmadik résztvevő boronkays volt. Közülük négyen végeztek a TOP 10-ben, s Debreceni Ádám véghezvitte azt a bravúrt, ami nagyon keveseknek szokott sikerülni, azaz két egymást követő évben is nyerni tudott. Természetesen nagy elismerés jár Lapis Máténak is, aki szintén elért a dobogóig.

Hatalmas eredménynek tartom, hogy fizikából, kémiából és földrajzból is voltak OKTV döntőseink, sőt TOP10-es helyezéseink is.

Az egyéb versenyeket is beszámítva pontosan 13 dobogós helyezést szereztetek az országos döntőkön, s itt már a biológia is képviselteti magát.

Szakmai terület OKTV típusú versenye a SZÉTV:

ahol Demeter Deli Kristóf lett dobogós informatikából, de rajta kívül még 12-en jutottak el a végső megmérettetésig.

A technikusok igazi versenye az OSZTV, amelynek az idei döntőjébe ugyan „csak” négyen jutottak el, s bár egyikük sem lett dobogós de mindannyian az első 12-ben végeztek. 

OKTV- és SZÉTV-sikereink összefoglalója

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyik sikerágazatunkban az informatikában meg sem rendezték a versenyt.

Az egyéb szakmai versenyek döntőin 39 diákunk vehetett részt, s közülük 16-an díjazottként térhettek haza.

Mondhatni, állandó résztvevői vagyunk a tudományos munkát bemutató országos versenyeknek is: itt a döntőig három diákunk jutott el, ahol Hujbert Kata, Hujbert Anna és Krivánszky Sára különdíjasok lettek.

Azt gondolom, még ez a röpke felsorolás is kellő bizonyíték arra, hogy miért is neveznek minket „versenyistállónak”.

De tudjátok, mi ebben a legszebb: az, hogy a Boronkayban van arra esélyed, hogy országos szintű eredményeket érj el. S bár kétségtelen, hogy ezzel az iskola hírét is öregbíted, de hidd el, alapvetően ezt mégis csak magadért teszed. Az így felhalmozott tudás és tapasztalat a tiéd marad. S ez az igazán nagy érték!

 

Árvízi munkánk

A tanévet tekintve ez volt a múlt. Aktualitásként az árvízi helyzetről szólnék.

Minden elfogultság nélkül mondhatom nektek, hogy büszke vagyok rátok. Június 5-én este feltettem a facebookra és az iskola honlapjára a felszólítást, s másnap reggel 8 órakor szinte mindenki ott volt a gátnál. Árvízi összefoglalónk.

Azt a homokmennyiséget, amelyet a katasztrófavédelmi parancsnok egész napos munkának gondolt, mi bezsákoltuk, széthordtuk és beépítettük alig több mint két óra alatt. Csodálatos látvány volt, ami a homokdomb tetejéről elém tárult. Látni azt, ahogy jó hangulatban, fegyelmezetten, egymást segítve dolgoztok. Úgy kopott a kupac, mintha markológépek munkálkodtak volna, s úgy mentek a homokzsákok, mintha futószalagok szállították volna. Ez szép munka volt, remélem, ti is így gondoljátok!

Minden tanév végén jogos, de most minden korábbinál indokoltabb, hogy megköszönjem minden dolgozónk munkáját! Gratulálok a jól teljesítő diákoknak! S elgondolkozásra, nagyobb mennyiségű és jobb minőségű munkára ösztönzöm a kevésbé jól teljesítőket.

A nyári szünetre mindenkinek jó pihenést és kellő óvatosságot kívánok.

A múlt héten egy autó hátulján láttam az alábbi feliratú matricát: „Rohanj csak, a te szerveidre is vár valaki!” Viccesnek szánták, mégis elgondolkodtató. Ne hősködjetek! Ne menjetek bele bizonytalan kimenetelű dolgokba. A legeslegfontosabb, hogy épségben, egészségben, energiával feltöltődve várok vissza mindenkit!

Ezekkel a gondolatokkal a 2012-2013-as tanévet bezárom.

***

A beszéd elhangzása után Kaszás Gyula igazgató-helyettes úr már csak a tantestületi dicséretben részesült diákok nevét tudta felsorolni, mert a hirtelen ránk szakadó, enyhet hozó zápor miatt hamarabb be kellett fejeznünk az ünnepséget. A díszes oklevek kiosztására így már csak az osztálytermekben került sor.

h.i.


 Szmandray Marcell (Martzy)

 Igazgatói beszéd 1. rész

 Igazgatói beszéd 2. rész