Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Túra 1 - 2015/16 - Esőben a Visegrádi-hegységen át

2015-09-29 08:41:31

Zuhogó esőben indultak neki túrázóink a tanév első túrájának 2015. szeptember 25-én.

 
A túraszakosztály első túráját rendhagyó módon a Pilisbe szervezte. A szakadó eső ellenére viszonylag sokan vettek észt a kiránduláson.
 

 Szmandray Martzy fotója

A váci vasútállomáson gyülekező csoport vonattal Nagymarosig utazott, majd innen komppal jutott át a Duna túlpartjára. Mire átjutottunk Visegrádon, szinte mindenkinek átázott a felszerelése, azonban a várost magunk mögött hagyva töretlen kedvvel vetettük magunkat az erdő sűrűjébe. 

 
Egy enyhén, de folyamatosan emelkedő turistaúton jutottunk Pilisszentlászlóra. A csapat kiváló fizikai állapotából adódóan a vártnál hamarabb értük el a falut, ahol egy helyi információs központban (kocsma) fogyasztottuk el ebédünket. Majd’ egy óra pihenő után vágtunk neki a túra legmeredekebb szakaszának. 
 
 
Így értük el Kis-Bükktetőt, a túra legmagasabb pontját. Innen már szinte csak lefele vezetett az út, egészen Tahitótfaluig. A faluban két részre oszlott a társaság: A keménymag, akik gyalogszerrel jutottak el a váci kompig, és a csapat kényelmesebbik része, akik megvárták a buszt, és így tömegközlekedéssel érték el a 15:00-ás kompot. Szerencsére ezt mindenki elérte, így a hajón újra egyesülhetett a csapat.
Szerintem az eső ellenére nagyon jó volt a túra hangulata, és a szervezés is nagyon jó volt, hogy ilyen időben nem a Börzsönybe mentünk, mert az ilyenkor nagyon saras, és a vizes felszerelésen kívül a csúszós talaj is nehezítené a túra teljesítését.
 
Piller Rudolf 12B


 
E túrák gyakran kiegészülnek a legbátrabbaknak Orbán Ákos által vezetett terepfutással is. 
 
Ez alkalomból Vörös-kő kitérővel, komptól kompig 26,5 km-es táv teljesítése alatt mindvégig zuhogott az eső. A kedvezőtlen időjárás több tanulót, - akik korábban fontolgatták, hogy futva teljesítik a túra távját - elriasztott.
A terepfutás vezetője azonban bízik abban, hogy fotói közül néhány inspiráló hatású és a jövőben páran vállalkoznak ismét valamelyik túra gyorsabb teljesítésre. Ha másért nem, hogy előbb túl legyenek rajta. :-)
 
Orbán Ákos 
sportszervező, túravezető
www.vacisport.hu

 Szmandray Martzy képei

 Martzy videója