Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Új állomáshoz érkezett a ScienceGuruk program

2017-03-30 18:14:00

Amint azt korábban hírül adtuk az Alapítványunk és az Auchan támogatásával elindult a  ScienceGuruk című programunk, mely most új állomáshoz érkezett. 

 
Az általános iskolások számára meghirdetett verseny és a középiskolás mentordiákok felkészítése,  mellett most már megkezdtük az általános iskolákban a kísérleti bemutatókat, útjára indult a középiskolásoknak szóló előadássorozat is, sőt: március 29-én Paksra megyünk szakmai tanulmányi kirándulásra. 
 
Az eseményekről az érdeklődők beszámolókat, kapcsolódó érdekes cikkeket, „felkészítő anyagokat” olvashatnak  iskolai honlapunkon, a Scienceguruk blogján sőt a facebook-on is illetve az iskola 2. emeletének A-szárnyában kiplakátolt „hírmondókon” is.
 
 
Ízelítőként hadd idézzünk innen néhány sort:
 
Ahogy azt az előzőekben jeleztük, a ScienceGuruk Tehetségtámogató Program több pilléren nyugszik. Nem az alábbiakban látható pilléreken, hanem rendes, tudással, ismerettel kitöltött, erős pilléreken.
 
Az egyik pillér a középiskolás korú mentordiákok felkészítése több adott témakörben, a saját fejlődésük érdekében és egyben arra, hogy az általános iskolás gyermekeknek bemutatókat tartson.
 
A második pillér ebből következően az általános iskolásoknak szóló kreatív foglalkozások, kísérleti bemutatók és a számukra kiírt Tehetségtámogató Verseny-ből áll.
 
A harmadik pillér a napjainkban elengedhetetlen digitális pillér, az interneten való támogatás, vagyis egy ismeretterjesztő blog létrehozása, folyamatos fenntartása. Ezen a blogon nem csak a természettudományos jelenségek, ismeretek kerülnek bemutatásra, de a tanárok, diákok és a szülők is egy aktív felületet, kapcsolódási pontot tudnak kialakítani a diákoknak felkínált információkkal és azok forrásaival is.
 
A negyedik pillér alapján pedig a természettudományok iránt érdeklődő fiataloknak, kisiskolásoknak szervezünk érdekes programokat, például ebben az évben a mobil planetárium jön ki Vácra előadásokat tartani, előtte az általános iskolás fizikatanárok természetesen felkészítik diákjaikat, majd a látottak feldolgozása is tanórákat vehet igénybe. Paksra utazunk a középiskolásainkkal Atomerőmű látogatásra. Előtte természetesen felkészülünk a nukleáris energiatermelés témakörében.
 
A március 15-i ünnep előtti napon felkészítő tanáraink, egyenlőre a mentordiákok nélkül, érdekes kísérleteket mutattak be a váci Petőfi Sándor Általános Iskolában.
 
 
forrás: saját fényképek, Vác, Petőfi Sándor Általános Iskola, 2017.03.14-én Tóthné Brassói Hilda
 
 
forrás: saját fényképek, Vác, Petőfi Sándor Általános Iskola, 2017.03.14-én 
 
„Öröm volt látni a sok-sok csodálkozó gyermek arcot, hallani az okos ötleteket, érveléseket. Reméljük a többi bemutató is ilyen jól sikerül majd."