Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Újabb előadás a ScienceGuruk program keretében

2017-05-23 11:40:02

Iskolánk alapítványa és az Auchan támogatásával megvalósuló ScienceGuruk program keretében immár a 3. ismeretterjesztő – tudományos előadásra került sor a Boro-ban.  

 
 
Első alkalommal kollégánk, Czene Gábor tartott előadást „Utazás a végtelenen át” címmel. Ebben az univerzum méreteinek, szerkezetének és a technológiai vívmányoknak az áttekintésével arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mennyire valóságos egy olyan űrutazás lehetősége, amelyekről sokszor csak a filmekben vagy sci-fi-kben olvashatunk. 
 
 
Második előadásunkat a szentendrei ferences gimnázium tanára, dr. Borbély Venczel tanár úr tartotta, aki megismertetett minket a hologramok titkaival: hogyan lehet őket előállítani ill. „előhívni”, mire is használhatóak – az ismert „szórakoztató” képek és biztonsági lehetőségek mellett. Borbély tanár úrral Kareczki Réka készített interjút, melyből pl az is megtudhatjuk hogyan kezdett el hologramokkal foglalkozni vagy mennyibe is kerül egy-egy hologram előállítása.
 
 
Kareczki Réka interjúja a tanár úrral 
 
 
A nemrégiben a harmadik előadásunk alkalmával dr. Vanyó József, az egri Tanárképző Egyetem tanára, az MTA Konkoly Thege Csillagvizsgálójának kutatója segített annak átgondolásában és megértésében, hogy a csillagászok hogyan, milyen módszerekkel is vizsgálják az égitestek mozgását, és ezek alapján mit tudnak mondani annak az esélyéről, hogy a Föld valamikor ütközzön egy másik bolygóval, megváltoztatva Naprendszerbeli helyzetét. Ezen előadás során utalásokat hallhattunk a fraktálok, a káoszelmélet szerepéről, melyet reméljük a későbbiekben jobban is ki tud fejteni az előadó. 
 
És bár sok kérdés maradt mindannyiunkban egy-egy előadás után, egyre biztos választ kaptunk: érdemes ilyen és hasonló előadásokat szervezni és hallgatni! Bizony az is meglehet, hogy egy ilyen gondolatébresztő kitekintés indítja majd el valamely diákunkat a tudomány, a kutatómunka irányába. 
 
KÉ.