Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Újabb két boronkays lett TUDOK-döntős

2016-02-09 08:49:16
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban 2016. február 5-6-án megtartott TUDOK Élet-és Környezettudományi Tematikus Konferencián Boros Zsófia és Liebhardt Ágnes (11.G) „Az allicin hatása a káros és jótékony baktériumokra” című előadásukkal tovább jutottak a TUDOK döntőjébe. Felkészítő tanáruk dr. Tóth Eszter volt.
 
 
A mikrobiológiai témájú kutatásukban a fokhagyma egyik antibakteriális hatóanyagának, az allicinnek a hatását vizsgálták meg egy vélhetőleg kórokozó és egy jótékony baktériummal szemben. A vizsgált baktériumokat kutató növendékeink tenyésztették ki a kútvízből, illetve a Normaflore probiotikumból. Hipotézisük az volt, hogy a fokhagyma kevésbé hat a jótékony baktériumra, mint a kórokozóra. Ezt valóban igazolták is, de még további kutatási terveik vannak a döntőig.
 
Az előadásokat szakmai zsűri bírálta el, akik az értékeléseik során rendkívül sok, a további kutatásaikhoz hasznos tanáccsal látták el növendékeinket.
 
A TUDOK Országos Döntőre 2016. április 1-2-án kerül majd sor a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban.
 
Iskolánkban immár nagy hagyománya van a TUDOK konferenciákon való szereplésnek, honlapunkon már sokszor beszámolhattunk növendékeink és felkészítőik szép sikerereiről, íme egy dicsőségtábla a legutóbbi évek sikereiről.