Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Váci pedagógusok kitüntetése

2021-06-25 14:48:00

2021. június 18-án került sor a Madách Imre Művelődési Központ nagytermében a kiváló váci pedagógusok kitüntetésére.

A Boronkay tanárai közül Véglesiné Bíró Erzsébetet kiváló tehetséggondozó munkájáért jutalmazták, Pajor Ferencné és Csendes Csabáné arany diplomás pedagógusok lettek!

Laudációk:

Véglesiné Bíró Erzsébet 30 éve iskolánk meghatározó matematikatanára. Munkája mindig megbízható, következetes, melyet számtalan nagyszerű versenyeredmény bizonyít. A vizsgafelkészítésekben és tehetséggondozásban végzett eredményes munkáján túl meg kell említeni, hogy évek óta ő szervezi az Arany Dániel Matematika verseny iskolai fordulóit is. Az előző tanévben a legmagasabb szintű középiskolai tanulmányi versenyen, az OKTV-n kettős győztese volt, amely versenytörténeti különlegesség. 

Pajor Ferencné 1969-ben szerezte testnevelő tanári diplomáját a Testnevelési Főiskolán. A váci 204-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézet, majd a Sztáron Sándor Gimnázium után 1988-ban került a Boronkayba. Áldozatos és példaértékű nevelő munkájának eredménye, hogy az atlétákból igazi baráti közösséget teremtett, nem felnagyította, hanem inkább megoldotta a problémákat, a konfliktusokat nem feltétlenül kerülte, ha szükségét érezte, kiállt az igazáért, s képviselte munkaközössége vagy iskolája érdekeit, de soha nem volt sértő, sőt igyekezett másokat is csillapítani. A diákok szerették szakmai tudása, jó humora és egyenes jelleme miatt. Tanári pályafutását megyei, és országos kitüntetések sora fémjelezte.
2005-ben ugyan elment nyugdíjba, de teljes lendülettel tanított tovább, mintha mi sem történt volna. 2017 nyarán tette le végleg az iskolai stoppert, de csak az iskolait, hiszen a mai napig edzéseket vezet a váci triatlonosoknak. Vác legeredményesebb diákolimpiai versenyfelkészítője, amit eddig még senkinek sem sikerült túlszárnyalnia…

Csendes Csabáné első diplomáját 1970-ben szerezte a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, majd ugyanitt kapott mérnöktanári diplomát is 1973-ban. 1971-ben került a Boronkayba mérnöktanári beosztásba. Így közel 40, megszakítás nélküli évet töltött intézményünkben, azaz két teljes generációval igyekezett megszerettetni,- nem eredménytelenül - a gépészetet. Kérés nélkül is magára vállalta rábízott tanítványainál a „pótanya” szerepet, akik közül máig sokan ezt említik az elsők között, ha őt kell jellemezni. Mindig mosolygó, jókedvű, ugyanakkor következetes magatartásával a legnehezebben motiválható diákokat is rá tudta venni a tanulásra. Tanári munkáját a példamutató pontosság, a tanítványai iránt tanúsított türelem és megértés jellemezte. Csendes Csabáné otthonában veszi át a kitüntetést.