Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Vácy Emese újabb kiemelkedő evezős sikere

2012-09-27 11:47:00

Az evezősök masters korosztályú világbajnokságának, a World Rowing Masters Regatta bajnokságnak adott otthont Duisburg szeptember 6-9. között, amelyen a váci Boronkay középiskola tanára, a Vác Városi Evezős Club tagja, Vácy Emese újra kiemelkedő sikerrel vett részt, hiszen a viadalon összesen három aranyérmet, egy második és egy hatodik helyezést ért el.

A 44 ország, 543 egyesületét képviselő, több mint 3000 sportoló tíz életkori kategóriában állt a rajthoz. A versenyzők 394 városból érkeztek és összesen 449 versenyszámban indultak el. A legnépesebb versenyszám – 736 nevezővel – a férfi egypárevezősök száma volt. A legidősebb női versenyző az orosz Galina Vecherkoskaia (86), míg a legidősebb férfi versenyző a svájci Charles Eugster (93)!!! volt, aki öt versenyszámban is indult e vb-n. A masters világbajnokság rangját nem csupán az indulók nagy száma, hanem a résztvevő neves sportolók jelenléte is fémjelezte. Két korábbi olimpiai érmes is rajthoz állt, a cseh Vaclav Chalupa – 1992-ben, Barcelonában, ezüstérmet nyert egypárevezősbenés a német Klaus Riekeman, aki az 1960-as római olimpián az aranyérmes kormányos négyes tagja volt. 
 
 
Az idén immár 28. esztendeje evező Vácy Emese
a női egypárevezősök 27-35 éves korosztályában 1. helyet,
a női egypárevezősök 36-42 éves korosztályában szintén az 1. helyet szerezte meg.
 
 
E világbajnokságon a boronkays tanárnő egy új formációban, az International Masters tagjaként is részt vett a küzdelmekben. Az International Masters csapatát egy amerikai hölgy szervezi, ajánlással, vagy megkeresés útján veszi fel a kapcsolatot a korábbi eredményei alapján kiszemelt versenyzőkkel. A nemzetközi csapatokat összeállítja, intézi a nevezést, a hajóbérlést, irányítja az edzésidőket. Minden évben dátumozott egyen pólóban versenyeznek az így összeállított csapatok.
 
Vácy Emese e csapatban is remekül szerepelt hiszen
a női négypárevezős 27-35 évesek korosztályában aranyérmesek lettek, ahol ő volt a vezérevezős, s a részidejük a nyolcasok idejével volt azonos (!),
a női nyolcasok 36-42 éves korosztályában második helyet szerezték meg,
és a női nyolcasok 27-35 éves korosztályában pedig hatodikak lettek.
 
A versenyről hazatérte után megkérdeztük a sportolót, hogy mi volt e vb-n a legnagyobb élménye.
„Idén az elért sikerek mellett külön örömöt jelentett számomra, hogy a szüleim is jelen voltak a versenyen. Jó volt hallani, hogy a jelen lévő magyar sportolók mellett kihallottam apám hangját a cél előtt „Gyere Emese!”. Nagy megtiszteltetés volt a nemzetközi csapat élén adnom a tempót a holland és német lányoknak, akik olyan erővel tolták alám a hajót, hogy szinte repültünk a víz fölött.”
 
 
Gratulálunk a kiemelkedő sportsikerhez, a fiatalok számára példaértékű, az evezés iránti elkötelezett kitartásához!
 
Hujbert István
 

 
Korábbi cikkeink: