Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A végek dicsérete - Határtalanul

2018-06-12 07:33:00

Ahogy azt már korábban beharangoztuk, a 10.G. osztály a „Határtalanul” program keretében 5 napos erdélyi kirándulásra kapott lehetőséget.

A „Határtalanul” Csapatunk

A történet még 2017 májusában kezdődött, amikor Gergely Zsolt osztályfőnök megírta a pályázatot, melyhez szükséges volt keresni partneriskolát határon túlról. A választás a Sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolára esett, akivel megkötötte fenntartónk és iskolánk az együttműködési megállapodást. A pályázat lehetőséget ad a partneriskola magyarországi, illetve a pályázó iskola határon túli utazására, melyhez a tanulóinknak anyagi hozzájárulást nem kell fizetni, azaz az utazás, a szállás, az étkezés, a belépőjegyek, az egyéb anyagköltségek a pályázati összegből finanszírozhatók. 

Magos Déva vára

Korábbi cikkünkben már hírt adtunk róla, hogy a sepsiszentgyörgyiek 2018. március 25-29. között vendégeskedtek nálunk.

Diákjaink 2018. április 25-én a kora reggeli órákban gyülekeztek iskolánk előtt, ahonnan 6 óra körül indultak a közel 900 km-es útnak. Megálltak Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumnál, majd a délutáni órákban Déva várát is megcsodálhatták. A kimerítő út után vendéglátóink este 11 órakor finom vacsorával várták az elcsigázott csapatot.

Második napon a partneriskolával ismerkedtek, illetve befejezték a közös produktumaikat, azaz az egy hónappal ezelőtti közös váci munkálkodás eredményét – nagyjaink és híres építmények 3D-s nyomtatványait – az ottani CNC esztergagépek által megmunkált talapzatokra tették. Lehetőség volt még a helyi Székely Nemzeti Múzeum megtekintésére, ahol az egyetlen eredeti, Gábor Áron által készített ágyút is megcsodálhatták.

Igyekeztek minél több környékbeli nevezetességet felkeresni, így – ha nem is „erőltetett menet”-ben, de mindenképp feszített időbeosztással sikerült az alábbi helyekre eljutniuk:

Gábor Áron rézágyúja

- Gábor Áron síremléke a Kézdivásárhely felé vezető út mellett,
- A világ legnagyobb székely kapuja alatt állhattak,
- Megismerkedhettek Kézdivásárhely belvárosával, a céhes udvarokkal,
- Fejet hajthattak Nyergestetőn az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt,
- Megcsodálhatták Tusnádfürdőt,
- Megkoszorúzhatták Tamási Áron Síremlékét,
- Kitisztíthatták légutaikat a parajdi sóbányában,
- Ajándékokat vásárolhattak Korondon,
- Végig mehettek Szejkefürdőn azok alatt a székely kapuk alatt, amelyek alatt akár Orbán Balázs is átléphetett, amikor a Székelyföld leírásán dolgozott,
- Megcsodálhatták a szinte teljes magyar ajkú lakossággal bíró Székelyudvarhelyt,
- Felkapaszkodhattak Csíksomlyón a „nyeregbe”, ahol pünkösdkor az összmagyarság találkozik,
- Megtekinthettek egy működő vízimalmot Kisbaconban,
- Érdekes korrajzot és személyábrázolást hallhattak Kisbaconban a Benedek Elek Emlékházban a meseíró dédunokájától,
- Túrázhattak a Délkeleti-Kárpátok lankás lejtőin, azok lombos és tűlevelű fái alatt,
- Megnézhették az iskola egyedülálló hírközlési gyűjteményét.

Tusnádfürdő

És akinek mindez nem volt elég, az minden este a város főterén szórakozhatott, hiszen a kirándulás ideje alatt zajlott a városban a Szentgyörgy Napi Vigasságok, amely számtalan koncertet, kulturális programot kínált minden korosztály számára.

Az ötödik nap végén kellő fáradtsággal, de élményekkel telve – hiszen még a visszaúton is akadt látnivaló (pl.: a Tordai-hasadék) – érkeztek meg diákjaink, akik már tervezgetik a következő tanév kirándulását.

Gábor Áron síremlékénél

Köszönik a „Határtalanul” program finanszírozójának, hogy lehetőségük volt közel egy hétre határon túlra utazniuk, ott megismerni embereket, illetve megtapasztalni, hogy 800 km-re Váctól is él a magyar kultúra, az ott élők ragaszkodva magyarságukhoz erősítik nemzetünket Trianon után 98 évvel is.

A Váci Hírnök 2018. június 12-i cikke e témában.

HAT-17-02-2017-00184


Képek a túráról 

Az ESTV Híradó 2018.05.11-i adásának részlete