Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

XXXI. Simonyi Károly Országos Elektrotechnika verseny

2023-05-19 12:28:00

Az idén is május végén került sor Pécsett, az egyik legfontosabb szakmai verseny döntőjére, ami még, a nem végzős diákokat érinti.

A versenyen 14 csapat, ebből 3 a szomszédos országok közül, vett részt 52  versenyzővel, akik ebben az évben fejezték be elektrotechnikai tanulmányaikat. Iskolánkat egy 4 diákból álló csapat képviselte a 11.E osztályból. Ezek a diákok heti 2 órás felkészítésen vettek részt az év folyamán, ami kiterjedt feladatmegoldásokra, tesztekre illetve felkészültünk egy rövid szóbeli előadásra is. A verseny első napjának délelőttje  utazással telt el, amit színesített, hogy az utolsó órát a vonat után egy gyors átszállással buszon tettük meg. Az iskolában egy tartalmas ebéd után máris a verseny megnyitója következett, ahol a lebonyolítással kapcsolatos tájékoztató mellett, a diákok néhány szóban megismerhették a verseny névadójának Simonyi Károly professzornak a munkásságát is röviden. A verseny első részében, felölelve a teljes elektrotechnika tananyagot, egy 8 db, számolási feladatból álló megmérettetésen kellett a diákoknak a lehető legjobban teljesíteni. Aznap este még volt lehetőség egy kis kikapcsolódásra is, szabad foglalkozás keretein belül megnézhették Pécs nevezetességeit. Másnap reggel a kollégiumból, ahol a szállás volt, kivittek minket újra az iskolába, ahol megkezdődött a második rész, vagyis egy közel egyórás teszt, amit számítógépen kellett megcsinálni. 

Az írásbeli és a teszt eredményei alapján kialakult egy rangsor, ezzel a diákok többsége számára véget ért a verseny. Az első 10 tanuló számára viszont volt még egy szóbeli rész is, ahol ugyanarról a témáról kellett beszélni 4 percben. Az erre kapott pontszámok, még átrendezték az első 10 diák rangsorát, és így alakult ki a végleges eredmény.  25 éve veszünk részt ezen a versenyen, de olyan még nem fordult elő egyszer sem, hogy a TOP 10-be mind a 4 diákunk bekerült! 

Az egyéni versennyel párhuzamosan csapatverseny is zajlott, ugyanis, még a verseny elött meg kellett adni azokat a háromfős csapatokat az egyes iskoláknak, akiknek az egyéni eredményeit összesítették, így az iskolákat is lehetett ez alapján értékelni. Iskolánk csapata az első helyett szerezte meg, és mivel 2016-ban és 2019-ben is elsők lettünk, a mostani harmadik győzelmünkkel véglegesen elnyertük és haza hoztuk a vándorkupát is. 

Eredmények 

Egyéni: 

2. hely Lovas Benjamin  (11.E) 

3. hely Lovász Máté  (11.E) 

8. hely Varga Gergő  (11.E) 

9. hely  Kiszely Ádám  (11.E) 

Csapat: 

1. hely 

 

Gratulálunk!  

 2023.05.22.

Rauscher István 

felkészítő tanár