Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Irány az Űr 2.0 – Kárpát-medencei Űrkutatási csapatverseny

2021-12-03 13:56:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT)„Irány az űr!” elnevezéssel második alkalommal hirdetett űrkutatási csapatversenyt a magyarországi és a határon túli középiskolások számára.


Ez nem fizikaverseny. Ez nem csillagászati verseny.
Ez nem egyetlen tantárgy vagy szakma versenye.
Ez az Irány az űr!


A versenyt 2020. őszén hirdették meg először, és a járványhelyzet ellenére nagy érdeklődés kísérte. A tavalyi siker nyomán a versenyt idei tanévben is megrendezték, ezúttal a Boronkay is nevezett egy csapattal: Kovács Mátyás 9.G, Gödri Dániel 9.K (a csapat névadója) és Novák Márton 10.P osztályos tanulók képviselték iskolánkat. Külön dicséretet érdemel Novák Marci (aki már az Agyvihar versenyben is bizonyított a Fapados csapat tagjaként) a lelkiismeretes felkészüléséért és kitartásáért.

A versennyel azt szeretnék megmutatni a szervezők, hogy az űrkutatás, űrtevékenység minden reál – mai divatos rövidítéssel: STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) – tárgy tanulásába beépíthető hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál, és a fizika mellett a kémiai, biológiai, földrajzi, informatikai és matematikai ismereteket is érdekessé lehet tenni az űr témakörrel. Vagyis a csillagászat és űrkutatás valódi KOMPLEX természetTUDOMÁNY.

A közzétett felkészülési segédanyagok egy része (a kémia és biológia témájú anyagok kb. 80%-a, valamint a fizika és űrkutatás anyagok kis hányada) angolul volt elérhető, így az idegennyelv-tudás szükségessége, valamint annak természettudományos szakmai környezetben történő használatában való jártasság hiánya is nehezítette a felkészülést a versenyre.

Kedvcsinálónak két teszt a versenyből (a megadott segédanyagok segítenek a helyes válaszok megtalálásában).

1. teszt: 

2. teszt: 

Szombat Bodor Aranka