Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A diákolimpiai országos döntőkön eredményes oktatási intézmények jutalmazási ünnepsége

2011-12-06 08:00:00

A Magyar Diáksport Szövetség a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sport Államtitkárság, és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával Budapesten, a Magyar Sport Házában 2011. november 29-én látta vendégül a 2010/2011. tanévi diákolimpiai országos döntőkön kiemelkedően szereplő oktatási intézmények vezetőit, testnevelőit. Itt a V-VI. Korcsoportban 3. helyet vehettünk át a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium és a veszprémi Vetési Albert Gimnázium után.

Az MDSZ által meghirdetett, júniusban zárult tanévben 13 sportág országos döntőin az 1-8. helyezettek szereztek pontot, ill. részesülhettek "bónusz" pontokban, ami szerint az I-VI. korcsoportban 513, az V-VI. korcsoportban 312, míg a 200 tanulólétszám alatti „kis iskolák sportversenyében” 54 oktatási intézmény szerzett legalább egy pontot.
 
Az ünnepségen az I-IV. korcsoportban 15, az V-VI. korcsoportban 12, míg a „kis iskolák” közül a 3 legjobb oktatási intézmény részesült elismerésben.
 
Az oktatási intézmények mellett a 2010/2011. tanévi diákolimpiai országos döntőkön elért eredmények alapján a megyék és Budapest jutalmazására is sor került, mely elismerő oklevelet 6 megyei/főváros képviselője vehette át.
 
Az ünnepségen jelen volt:
Molnár Zoltán, a MOB főtitkára
Bardóczy Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkárság sportszakmai főosztályának vezetője
Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke
Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára
Lukács Zsuzsanna, a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese
Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára
Dr. Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete elnöke,
 
Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség főtitkárának üdvözlő szavait követően a megjelentek elénekelték a Himnuszt, majd a Főtitkár úr felkérte Deák György urat, az MDSZ elnökét ünnepi köszöntőjének megtartására.
Deák György elnök úr beszédében kiemelte, hogy a Szövetség a „nyílt” versenyrendszer mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egyesületben nem szereplők részére meghirdetett un. „amatőr” versenyek megrendezésére. Megemlítette, mint a magyar sportban, úgy a diáksportban is az átalakulás időszakát élve sok gonddal kell megküzdenie az érdekelt szervezeteknek, intézményeknek, önkormányzatoknak
 
A forráshiány az oktatási intézményeket is érinti, ennek ellenére jelentősen nem csökkent a diákolimpiai verseny-, és foglalkoztatási rendszerben aktívan részt vevők száma, amiért elismerés és köszönet illeti az intézmény fenntartókat, az önkormányzatokat, iskolavezetőket. A részvétel anyagi feltételeinek megteremtése ugyanis az ő hozzáállásukat dicséri.
 
Az elnök úr köszönetet mondott a testnevelőknek is, hiszen szakmai munkájukat tükrözi hogy először, vagy már rendszeres résztvevői az eredményességi ünnepségnek.
Deák György bízik abban, hogy úrrá lesznek a nehézségeken, hiszen a verseny- és tevékenységi rendszer , a működő képesség feltételeinek megteremtésével a rendszeres testmozgásban részt vevő gyerekek és fiatalok tömegesítésével az MDSZ teljesíti vállalt feladatát, segíti az utánpótlás nevelést és az egészséges életmódra nevelést.
Végül az Elnök úr ismételten gratulált a megjelent intézményvezetőknek, testnevelőknek és a tanév feladataihoz sok sikert, eredményes oktatói-nevelői munkát kívánt.
 
A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Molnár Zoltán úr ünnepi köszöntőjének első gondolata volt, „milyen , hogy ilyen sokan vagyunk”, milyen sok iskolaigazgató tartja fontosnak az iskolasport ügyét, milyen sok lelkes testnevelő dolgozik azért, hogy a gyerekekkel megismertesse a sport szépségeit, örömeit.
A sport területén történő átalakulásban a MOB egyedüli köztestületként lesz irányítója a verseny-, utánpótlás-, iskolai-, főiskolai-, fogyatékos-, és szabadidős sportnak. A 2012-es év lesz az első olyan esztendő, ahol a MOB a sport területén rálátással és befolyással nagyon erős civil szervezetként fogja képviselni a magyar sport ügyét minden fórumon, ahol csak lehet.
Felhívta a figyelmet arra, ha az iskolában nem szerettetik meg a mozgás-, a sport örömét abban az életkorban, amikor az a felnőtté váláskor az életmód részévé válhat, akkor az a fiatal elveszik nemcsak a versenysport, de a szabadidősport számára is.
Úgy véli, a MOB-nak komoly támogatást kell nyújtani mindazoknak, akik az iskolai testnevelés ügyében áldozatos munkájukat végezik, vissza kell adni a testnevelés tantárgy és a testnevelők presztízsét. A testnevelőktől ugyanakkor elvárja, hogy a megbecsülés és tekintély visszaszerzése érdekében munkájukat magas szakmai színvonalon végezzék.
 
 
Az elismerési ünnepségen a díjazott intézmények tanulói adták az ünnepi műsort, bizonyítva a tanulók és az oktatási intézmények sokoldalúságát.
 
 
A megjelentek a fellépők közül elsőként Rác Fanni hegedűjátékát hallgathatták meg. A második műsorszámmal a debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának tornászlányai kedveskedtek a megjelenteknek. A díjátadón Mráz Benedek, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 11. évfolyamos, többszörös kiváló tanulója, Karánsebesi Balázs tanítványa fergeteges Kalotaszegi legényest táncolt. A második fellépőnk Matos Dennis volt. Az iskola 10. évfolyamos tanulója marimbán adta elő Jesse Monkman: Parody című művét. Fazekas László és Báthori Lóránd tanítványát, aki különböző ütőhangszeres kategóriában több országos és nemzetközi díjban részesült, egy alkalommal a Budapest Fesztivál Zenekarral is fellépett vendég-előadóként, a díjátadó hallgatósága vastapssal jutalmazta. A záró számot a szolnoki Széchenyi István Gimnázium FIT-KID és tornászcsapatának tagjai Show-táncukkal szolgáltatták.
 
Az érdeklődők az ünnepséget a Magyar Diáksport Szövetség honlapján élő internetes közvetítésben tekinthették meg. A felvétel megtekinthető a http://www.livesite.hu/hu/esemeny/60/archivum/ oldalon.  
 
Az MDSZOK tudósítása nyomán
 
 
 
Fábián Gábor, Pajor FerencnéPető Tibor, Molnár Zoltán, Deák György, Nagy Péter