Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A legjobb eredményeket elért hazai középiskolák mezőnyében a Boronkay a második

2012-01-12 17:29:00

A Köznevelés 2011. december 2-i számában a szerző négy mutató alapján rangsorolta a legjobb eredményeket elért hazai középiskolákat. Ez a négy mutató a következő: a felvételi vizsgákon résztvevők felvételi aránya, a nyelvvizsga-arányok, a középszintű érettségik átlagos pontszámai és az országos középiskolai tanulmányi versenyeken (OKTV) elért eredmények. Az objektív mutatók összegzése után iskolánk e rangsor szerint a 2. helyen áll.

Az alábbiakban közöljük a legsikeresebb középiskolák eredményességi mutatóit. Külön vesszük figyelembe a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a mindkét iskolatípusú osztályokat tanító vegyes középiskolákat, mert a gimnáziumok feladata a továbbtanulásra való felkészítés, a szakközépiskolák ezzel egyenértékű feladata egyben egy szakmára való felkészítés is.

Mind a négy mutató a 2005-2009 közötti évekre vonatkozik, egy évre vonatkozó mutatókból ugyanis nem helyes megítélni a középiskolákat.
Az 1. táblázatban csak azok az iskolák láthatók, amelyeknek tanulói legalább egy mutató esetében kiváló és egy másik mutatót tekintve eredményt értek el. Kiválónak tekintettük azokat az eredményeket, amelyeket az adott iskolacsoportban a legjobb iskolák 10%-a ért el (ezeket sötétszürke színnel jeleztük), jónak azokat, amelyeket a következő 15%-a produkált (ezeket szürkeszínnel jeleztük), közepesnek a következő 50%-nyi iskola eredményeit (ezeket világosszürke színnel ábrázoltuk) és gyengének a további 15%-ot (ezek fehérek). Utóbbi eredmények csak kevés iskola esetében láthatók a táblázatban.
 
A Köznevelés nyomán
 
Szilágyi Erzsébet
 
A teljes cikk itt olvasható: