Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A tehetség és a szorgalom csak együtt hozza meg az eredményt

2011-06-01 16:32:00

Ahhoz, hogy valamely országos versenyen kimagasló eredmény születhessen, több dolognak kell szerencsés „csillagjegyben” együttállnia. Annyi bizonyos, tehetséges, érdeklődő diák nélkül sikert elérni nem lehet, és egyúttal kell hozzá a szívós szorgalom is, a kellő motiváció, a szülői és az iskolai háttér, valamint az elkötelezett pedagógus segítsége. Általában is igaz ez a tétel, és egyúttal ez mindig a boronkays sikerek receptje is. Ifjú vegyészeink esetében is így volt ez akkor, amikor másodszor került sor a Boronkay történetében, hogy kémiából OKTV döntőjébe jutott egy diákunk.

Debreceni Ádám esetében minden szükséges sikerösszetevő adott volt. Általános iskolában is részt vett már a Hevesy György Kémiaversenyen, ahol döntős volt. Nyolcadikos kora óta bejár az iskolánk kémia szakkörére, azóta is lelkes szakkörös, sőt versenyfelkészítésen is részt vesz heti több órában. E foglalkozásokon túl is igen nagy szorgalommal készült a versenyekre, kihasználja az Internet előnyeit. Ádám hivatalosan, osztályszinten csak első évben tanult heti 2 órában kémiát. Mindemellett nagyon szerény diák, órákon nem szeret szerepelni. 

Az eredményei:
- két évben egymás után országos 1. helyezést ért el az Irinyi Kémiaversenyen, 
- idén a kémia OKTV-n a döntőben 9. helyezés szerzett (osztályozó vizsgákat tett), 
- matematikából országos harmadik helyezett volt, 
- fizikából országos első helyezést ért el. 
 
Ritzl Tamás, Kutasi Zsuzsanna (felkészítő tanár), Debreceni Ádám, Verebélyi Bence az Irinyi versenyen
 
Verebélyi Bencének hasonló az életútja, ő is részt vett a Hevesy Kémiaversenyen.  Tavaly 0. nyelvi osztályosként, kezdte a versenyre való felkészülést. Kémia szakkörre és versenyelőkészítőre járt. Az eredmény nála is megmutatkozott:
- tavaly megyei 2. helyezést ért el az Irinyi Kémiaversenyen, 
- idén országos 1. helyezett lett ugyancsak az Irinyi Versenyen vegyész kategóriában, mivel az első évfolyamon már egy új vegyész-környezetvédő osztályába járt. 
Az Irinyi versenyen vegyész kategóriában még egy diákunk ért el szép sikert, Ritzl Tamás, aki országos 5. helyezett lett. Ő igazán csak első középiskolás évében kezdett el kémiával foglalkozni. Nagyon lelkes, nem hagyna ki egy különórát sem.
Gratulálunk a felkészítő tanáruknak, Kutasi Zsuzsannának, aki egyébként a Magyar Kémikusok Egyesületétől különdíjat kapott versenyeztetéséért.