Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A Volánbusz járatain utazó növendékeink figyelmébe

2011-11-28 06:05:00

Az egyik munkatársunk figyelt fel 2011. november 23-án az alábbi - véleményünk szerint teljesen jogtalan és indokolhatatlanbírságolási gyakorlatra a váci buszpályaudvarról induló, Nőtincs-Felsőpetény-Ősagárd útvonalú Volánbusz járaton. Mivel nem tudjuk, hogy mennyire általános ez az eljárás, ezért hívjuk fel diákjaink figyelmét a pontos jogszabályokra, amikre bátran hivatkozhatnak büntetés esetén a közlekedési társaságnál.

Vác határában ellenőrök szálltak fel a buszra és az ellenőrzés során egy középiskolást, azért akartak megbüntetni, mert nem volt érvényesítő matricája a diákigazolványán. A fiatal tanév közben, történetesen idén novemberében töltötte be a 18. életévét, de még középiskolai tanuló volt.  

Mi úgy gondoljuk, hogy erről a helyzetről világosan és pontosan rendelkezik a következő, 17/2005. (II. 8.) Korm. rendelet 17. § (3) bekezdése és az 1993. évi LXXIX. törvény 6. § (3) bekezdése. Ennek értelmébenszámunkra egyértelmű -, hogy az ellenőrnek nem volt joga büntetést kiszabnia, ennek ott helyben hangot is adott szakemberünk, de a Volánbusz munkatársa az intézkedését azzal indokolta, hogy a cége üzletszabályzatában márpedig ez így áll!
 
 
Úgy gondoljuk, rendkívül szerencsétlen és hibás gyakorlat az, ha egy üzletszabályzat felülír egy érvényben lévő törvényt és kormányrendeletet, ezért akiket érint, lépjenek fel az érvényesítő matrica hiánya miatt kirótt büntetéssel szemben.
 
A teljes rendelet letölthető innen
 
h.i