Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Akinek az élete lett a triálbringa

2011-11-28 06:06:00

Szilágyi Levente, a Boronkay, 11.B tanulója egy átlagos diáknak tűnhet, aki az órákon odafigyel, a szüneteket baráti körében tölti. Azonban az iskolán kívül az ország egyik legjobb triálbicikli versenyzője. A triál egy extrém sportág, ahol egy hosszított vázas, nyereg nélküli biciklivel kell különböző nehézségű akadályokkal tarkított pályákat időre elvégezni. Extrém sportágnak nevezik, mert komoly sérüléseket is össze lehet szedni, miközben gyakorol az ember.

 

 
Mióta csinálod ezt az extrém biciklizést?
 
Körülbelül 5-6 éve kezdtem, kisebb nagyobb kihagyásokkal. Egy futóversenyen láttam egy ilyen triálbemutatót, és le voltam nyűgözve, hogy miket meg lehet csinálni egy biciklivel. Már az első pillanattól kezdve elhatároztam, hogy ezt a sportot kipróbálom, de nem gondoltam volna, hogy valaha ilyen eredményeket fogok elérni.
 
 
Mikor és milyen helyezéseket értél el?
 
Az évek során elég sok versenyen megfordultam, amin többé kevésbé elég jól szerepeltem. Sok regionális versenyen szerzett eredményem van, ezek konkrétan 1., 2., 3. helyek, két éve sikerült megnyernem az országos bajnokságot, idén szintén ezen a 3. helyezést értem el. 
 
Milyen biciklik voltak eddig alattad?
 
Mikor kezdtem, akkoriban, még elég kevés triálbringa volt az országban, ezért én is ilyen lebutított mountain bike-kal kezdtem. Az első trial biciklimet csak később időt, és pénzt nem sajnálva építettem magamnak. Jelenleg 2 triál biciklim van, az egyik amelyikkel versenyzek, azt csak versenyeken használom, a másik az edzőbiciklim, ami teljes egészében megegyezik a versenybiciklimmel. Az utóbbi időkben már nem magamnak kell fizetnem a bicikliket, hanem a támogatóimtól kapom.
 
Indultál már Európa Bajnokságon is?
 
Sajnos még EB-re nem sikerült kijutnom, de a közeljövőben mindenképpen szeretnék részt venni egy ilyen nagyságrendű megmérettetésen is. 
 
 
Mit jelent neked a biciklizés? 
 
Mindent! Mára már szinte az életem legfontosabb része lett. Nagyon sok új barátot, támogatást, ismerőst és rengeteg olyan élményt köszönhetek a triálnak és a támogatóimnak, amikben e sport nélkül nem lett volna részem.
 
Horváth Gergely (11.F)