Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkays „Heraklészek”

2011-12-06 07:00:00

„A Héraklész Bajnokprogram a magyar sport legújabb sikertörténete!” - hangzik el egyre gyakrabban a magyar sportélet különböző színterein ez a mondat. Valóban sok fiatal magyar sportoló köszönheti a nemrégiben elért személyes sikerét e támogatási rendszernek. Számos jelenlegi és volt boronkays növendékünk is részt e programban, őróluk találhatunk sok pontos, naprakész információt és riportfilmet a Heraklész oldalán.

A hazai utánpótlás-nevelés helyzete nehezen tekinthető át, a sportolók száma a legtöbb sportágban csökken, sok a lyukas évfolyam és korosztály, számos esetben sportiskolák, egyesületek szűnnek meg. Sokan úgy látták, ha rövid időn belül nem sikerül ezeket a kedvezőtlen folyamatokat megállítani és megfordítani, esetlegessé válhat a nemzetközi eredményességünk. Erre dolgozták ki a Héraklész programot, ami olyan tehetséggondozási rendszer, amely a kiválasztástól az olimpiai felkészülésig segíti az utánpótlás legtehetségesebb versenyzőit.

Az új utánpótlás-nevelési stratégia első elemeként 2001-ben indult el a Héraklész Bajnokprogram, amely mára már húsz olimpiai sportágat menedzsel (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, jégkorong, judo, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, női és férfi torna, triatlon, úszás, vívás és vízilabda). A projekt a legtehetségesebb 14-18 éves sportolók eredményes, hosszú távú pályafutásának kezdeti szakaszát segíti, elsősorban rendszeres edzőtáborok és keretedzések biztosításával, a programokat irányító főállású edzők foglalkoztatásával, valamint tudományos mérésekkel és vizsgálatokkal.
 
A siker legfontosabb összetevője az indulástól biztosított kiszámítható, rendszeres, ellenőrizhető formában felhasznált 200 millió forintnyi állami támogatás. A program által biztosított anyagi kereteket a szövetségek töltik meg tartalommal. A program irányítói kezdettől arra törekszenek, hogy a programról mindenkihez pontos, naprakész adatok jussanak el, ezért készítettek egy rendkívül informatív, gazdag tartalmú honlapot
 
Mi az alábbiakban innen közöljük azon boronkays sportolóink adattárát, akik részt vesznek a Héraklész Bajnokprogramban. Talán az egész magyar sportban egyedülálló az az adatnyilvántartó és kezelő rendszer, amelynek internetes oldalán megtalálhatják diákjaink eredményeit és a róluk szóló riportfilmeket.
 
Jelenleg iskolánkban tanuló heraklészesek:
(A Heraklész honlapján található bővebb információért kattintás a kép alatti névre.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volt növendékeink, akik még részt vesznek a Heraklészben:
 
 
 
 
Akit érdekel, innen töltheti le a 2012-es Bajnokprogram sportolói adatlapját.