Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Gépész siker a DDC környezetvédelmi vetélkedőjén

2023-06-07 12:53:00

Iskolánk 11. évfolyamos gépgyártás-technológia technikus csapata nyerte meg a Duna-Dráva Cement Kft. 2023-as Zöld Alternatíva vetélkedőjét.



A Vácon negyedik alkalommal meghirdetett vetélkedőre márciusban nevezett be a GT-MAX fantázia nevű csapatunk a kiírásnak megfelelően 5 tanulóval és egy felkészítővel. A döntőbe való bekerüléshez egy online tesztet kellett kitölteni, amelyhez információkat a DDC honlapjáról és a Művelődési Házban rendezett kiállításról lehetett gyűjteni. A gyorsaságunknak és gondos tájékozódásunknak köszönhetően elsőként és legmagasabb ponttal sikerült bejutnunk a döntőbe, amiért a maximális 6 pontot kapta csapatunk. A május 8-án tartott tájékoztatón megtudtunk a ránk váró feladatokat: egy legfeljebb A2-es méretű lemezszerű anyagból hajót kell készíteni, amelyet a ráírt élővizeket védő szlogennel a Dunára kell tenni a verseny reggelén, úgy, hogy az legalább fél órán keresztül ne süllyedjen el. Két személy részére ázsiai ruhát kellett készítenünk DDC-s cementeszsákból, és– az újrahasznosítás jegyében - hulladék anyagokból, valamint ékszereket cementből.

További izgalmas feladat volt egy 1998-as dal átirata, melyre napokon keresztül gyakoroltunk az osztályunk 8 „énekesével” és a meghívott 2 hangszeres diákkal annak érdekében, hogy a verseny napján minél színvonalasabb zeneszám szólalhasson meg a DDC-ről és a GT-MAX-ról. Újdonság volt egy Tik-Tok „trend- videó” elkészítése, amelyre a versenyt megelőző néhány napban kellett a DDC Tik-Tok oldalán like-okat gyűjtenünk. Május 25-én, a verseny napján változatos feladatokban kellett helyt állnunk: A Duna parton a hajónk vízre bocsátása után víztisztasági feladatot számoltunk.


A kőbányában tesztet töltöttünk ki a Naszály élővilágáról, gladiátor harci öltözetben lándzsát dobtunk, valamint ásványokat gyűjtöttünk, melyek megnevezése is a feladatok közé tartozott.
 

A DDC egyik laboratóriumában vízminőséget vizsgáltunk és fehérje tápértéket számoltunk, míg a másikban betonminta zsaluzási feladatot oldottunk meg.

A „kisvonatos” gyárlátogatás alkalmával az elrejtett plüssmacikat és oda nem illő táblákat kellett megtalálnunk.

A DDC parkjában iránytű segítségével kerestük meg a bokorban elrejtett Kinder tojást, majd vegyvédelmi felszerelésben személyt mentettünk.

A divatbemutatónk óriási sikert aratott, ahol gésánk és szamurájunk magabiztosan mozgott a kifutón.


 
Zenei produkciónkkal az értékelő fellépést követően még – mint az egyik legjobb előadó csapat - a végén ismételten fel kellett lépnünk.

Végül a villámkérdésekben is a legtöbbet választ adók között voltunk. Az eredményhirdetéskor tudtuk meg, hogy mindösszesen két feladatban veszítettünk 1-1 pontot, minden más versenyszámban az elérhető 6 pontból 6 pontot szereztünk, így a 110 szerezhető pontból 108 pontot megszerezve ELSŐK lettünk. 


 
Büszke vagyok a csapatomra, akik megmutatták, hogy gépészként is meg lehet nyerni egy kémiai, biológiai feladatokkal is tűzdelt vetélkedőt. Bebizonyosodott, hogy ha van megfelelő általános tájékozottsági és műveltségi szint és logikus gondolkodási beállítottság, valamint kellő elszántság és szorgalom, nem beszélve az ötletgazdag és elhivatott hozzáállásról, amely végig jellemezte csapatunkat az előkészületektől kezdve egészen a verseny utolsó percéig, akkor bármilyen versenyen van esély a győzelemre.


A csapat tagjai (balról jobbra):
Scheibert Márton
Kovács Marcell
Kelemen Mátyás János
Gergely Zsolt
Horányi Tamás
Bucsányi Kristóf


Köszönettel tartozunk a DDC-nek, hisz jóvoltukból mind az 5 diák egy-egy  laptoppal lett gazdagabb, a felkészítő tanár pedig 150.000 Ft értékű ajándékutalványt vihetett haza, míg a zenei produkció és a divatbemutató résztvevői a V4 fesztivál egyik napjára kaptak belépőjegyet. Úgy érezzük, hogy a zsűri végig pártatlanul, a szakmai értékek mentén végezte dolgát. Köszönet érte. Óriási elismerés és köszönet a DDC elnök-vezérigazgatójának – Szilágyi Zsoltnak –, a szervezőknek – a teljesség igénye nélkül Guth Zoltánnak, Viczián Zoltánnak és Bíró Györgynek - a színvonalas lebonyolításért, a pazar ellátásért, a sokszínű feladatokért és az egész napos jó hangulatért!
 


Beszámoló a DDC honlapján:
www.duna-drava.hu
További képek:
https://www.facebook.com/dunadravacement


Gergely Zsolt felkészítő