Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Győztünk az „Erdély, a testvérhaza” vetélkedőn

2012-02-16 15:23:00

A vetélkedőt Vác Város Önkormányzata, a Madách Imre Művelődési Központ, a levéltár és a könyvtár rendezte meg 2012. február 10-én a művelődési házban. A vetélkedőre öt iskola hat csapata érkezett

 

Az Erdély vetélkedő mottójául egy Kós Károly idézte Turgenyev gondolat szolgált, amely így szólt: „A kozmopolitizmus - ostobaság; a kozmopolita - nulla, annál is kevesebb; nemzeten kívül nincs művészet, nincs igazság, nincs élet, semmi sincsen. Igazi arc nélkül eszményi arc sincs; igazi arc nélkül csak kifejezéstelen, üres lehet az arc.”
 
 
Bevezetőként Mártonné Pogány Zsuzsanna saját emlékeiről és Erdélyhez való kötődéséről beszélt, köszöntötte a résztvevőket. Vesztes itt nem lehetmondta - hiszen mindenki a felkészülés alatt gazdagodott tudásban, élményekben.
 
 
A feladatokat a könyvtár dolgozói állították össze, melyek érdekesek, egyediek és nehezek voltak. A nyolc feladat között volt történelmi, topográfiai, néprajzi, népzenei feladat, képekről erdélyi városokat kellett felismerni igen rövid idő alatt, történelmi személyiségeket kellett beazonosítani állandó, eposzi jelzőik alapján.
 
 
A diákok nagyon lelkesen küzdöttek, a négyfős csapatok mindegyike helytállt. A nemes küzdelemből a Boronkay csapata került ki győztesen a Bernáth-ot megelőzve.
 
A boronkays csapat tagjai voltak
Mitró Máté 12.b, 
Herédi Bálint 12.f, 
Gál Dávid és
Kupai Lajos 11.p-s tanulók
 
Külön dicséret, hogy gépész, hardveres és programozó osztályokból kerültek ki a csapattagok és győzték le a város többi iskoláját. A növendékek Trieb Márton és Szilágyi Erzsébet tanítványai.