Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Humán tárgyakból is az ország élmezőnyében a Boronkay?

2012-01-12 08:00:00

Bármilyen hihetetlen, de igen!

Egyre másra jelennek meg a különböző paraméterek alapján összeállított iskolai rangsorok. Ezek között vannak, amelyek csak egy tanévre vonatkoznak, míg mások több tanév átlagából számolnak. Megtalálhatóak olyanok, amelyek iskolatípusonként (szakközépiskola, gimnázium, gimn. és szki.) külön-külön készülnek, de azt figyelembe nem vevő, azaz minden iskolát együtt vizsgáló listák is. Bármelyikről is legyen szó, úgy tűnik, a Boronkay mindegyik alapján a legjobbak közé tartozik.

Sporteredmények alapján immáron kilencedik éve szerepelnek, egyetlen Pest megyei iskolaként a legjobb tízben. A 2010-11-es eredmények alapján a 3. helyen zártak, megelőzve számtalan sport- vagy testnevelés tagozatos iskolát.

Tudományos kutatómunka terén is immáron negyedik éve tagjai a top10-nek, sőt 2010-ben ranglistavezetők is voltak.
 
Szakmai tanulmányi versenyek alapján többször kiérdemelték a „Legeredményesebb Középiskola” címet, ezért talán nem is meglepő, hogy minden évben vannak dobogós helyezést elért diákjaik, gyakran győztesek is. Sőt előfordult olyan is, hogy egy adott szakmacsoport versenyén az első három hely mindegyike boronkays volt.
 
OKTV versenyek mezőnye a legnagyobb, ezért is különösen értékes az itt elért hetedik helyezés. A legtöbb pontot a matekosok hozzák (2011-ben négy boronkays volt az első ötben!!!), de szépen hozzájárulnak a többiek is, hiszen amellett, hogy szinte minden tantárgyból volt döntősük az előző években, a legjobb tíz közé kerültek tanítványaik fizikából, magyar nyelvből, olasz nyelvből, német nyelvből, angol nyelvből, történelemből, informatikából és kémiából.
 
A felsőoktatásba felvettek és a nyelvvizsgák aránya, valamint az országos tanulmányi versenyeredmények öt éves átlagában számolt összesítése alapján a Boronkay lett a legjobb szakközépiskola az előző évben, de a gimnáziumokkal összevont eredmények alapján is meghívást kaptak a „TOP12 a magyar középiskolai oktatásban” nevű konferenciára, ahol az iskola igazgatója, Fábián Gábor tartott előadást a „siker kulcsáról”.
 
 
Mégis meglepetést okozott, hogy az iskola szerepel a 2012. január első hetében megjelent, s az újságos standoknál megvásárolható „100 legjobb magyar KÖZÉPIKOLA” című kiadványban, hiszen a szerkesztők által alkalmazott számítási módszerben a pontok döntő többségét a négy kötelező érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv és matematika), három év átlagában számolt érettségi eredményei adták. Tekintettel arra, hogy a boronkays diákok döntő többsége műszaki vagy természettudományos irányba tanul tovább, a három humán tárgy náluk a kevésbé fontos kategóriába sorolódik. Ez nyilván így van a hasonló típusú iskolákkal is, amit jól mutat az a tény, hogy mindössze 12 intézmény nem tisztán gimnázium, és ezek közül is mindössze három az, amely nem művészeti vagy közgazdasági profilú
 
Mint egyénileg mindenkit, az intézményeket is az elvégzett munkájuk minősíti, s úgy tűnik a Boronkayban a humán terület is a legjobbak közé tarozik.
 
(I.K.)