Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Két továbbjutó előadásunk a TUDOK-on

2011-11-16 21:44:00

A múlt hétvégén, 2011. november 11-én Budapesten a Könyves Kálmán Gimnáziumban megrendezett TUDOK verseny regionális fordulójából az országos döntőbe jutott három növendékünk, Hujbert Kata (10.G), Kalácska Eszter (10.B) és Minda Judit (12.A).

Eszternek és Katának a rádioaktív sugárzással kezelt babokról szóló előadása hozta meg a sikert, amelynek az volt az előzménye, hogy a tavalyi laboratóriumi gyakorlat egyik szabadon választott kísérlete volt a különböző radioaktív dózissal besugárzott estike és paprikavirág magjainak elültetése, felnevelése, fejlődésük megfigyelése. Ezekben a kísérletekben feltűnt nekik, hogy a „közepes erősségű” dózisnál nagyon szép növények fejlődtek. Dr. Tóth Eszter szakmai irányításával e jelenség okának járt utána a két ifjú kutató.

 
 
A fenti kisfilmeket „A radioaktív sugárzás hatása a babnövénykék korai fejlődésére" című előadásukhoz csatolták. Napokon keresztül, éjjel-nappal öpercenként automatikus felvételek készültek a babszemekről, így gyorsult fel a videón a "táncuk".

Ugyancsak bejutott a TUDOK döntőjébe Minda Judit a kétnyelvűségről szóló kutatásával, amelynek elkészítésekor saját kérdőívére és a szakirodalom alapos ismeretére támaszkodott. Felkészítő tanára Gergelyi Katalin volt. 
 
 
További elmélyült vizsgálódást, szép sikereket kívánunk mindhármójuknak