Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Lokálpatrióta VVV3, ahol a Boronkay mindent vitt (1. rész)

2011-12-06 06:05:00

Ebben az évben is megtartották, immár 2009 óta harmadik alkalommal a Vác Városi Vetélkedőt. Az évről évre egyre népszerűbb városismereti megmérettetésen november 19-én három boronkays csapat is elindult, és iskolánk nagy örömére, sikeresen mindhárom dobogós helyezést el is vitték diákjaink. E szép sikerről a Bor-Lap három diákújságírója is írt egy-egy írást, riportokban szólaltatják meg a csapatok tagjait, arról faggatják őket, hogy hogyan élték meg a felkészülést és magát a versenyt.

Boronkay (K)Rémjei (9.D) – 1. helyezett

 
A 10 éves Életút Alapítvány rendezésében november 19-én délelőtt került sor a harmadik Vác Városi Vetélkedő döntő összecsapására.  Célja az volt, hogy a diákok minél többet tudjanak meg városunkról. A versenyzők irodalom, sport, zene, gazdaság és képzőművészet témájú előadásokon vettek részt, meglátogatták a Váci Értéktár és a Cházár András iskola kiállításait, valamint egy helytörténeti túrán is részt vettek. E friss tudásanyag összegyúrásában és gyors elsajátításában úgy látszik, az iskolánkból jelentkező három csapat tűnt a legjobbnak, így hát elvitte a dobogós helyezéseket, és nagy örömünkre kilencedik désként újságoljuk azt is, hogy friss boronkaysként, idén amilyen versenyen csak elindultunk, azt mind sorra megnyertük.
 
 
Jendrék Gabriella tanárnő osztálya, a „Váci Szarvasok” nevű csapat harmadik helyezést ért el. Az 520 pontból 439-et sikerül megszerezniük, gratulálunk nekik! Surman Jánosné Bori néni a tavalyi vetélkedőn első helyet ért el német nulladikos osztályával. A sikerek idén is folytatódtak:
a 9.D osztály olyan lelkesedést mutatott, hogy két csapatot is felállított. De nem csak a hirtelen lobbant kalandvágy volt ilyen erős, hanem mindkét csapat és osztályfőnökük kitartó munkája is. Ennek köszönhetik az első két helyezésüket. A második helyet a „BOR-CSAP” elnevezésű csapat kapta, 480 pontot értek el, az első hely pedig 506,5 ponttal a „Boronkay (K)rémjeié” lett. Mindkét csapatnak gratulálunk!
Nyereményüket és az oklevelet Lukács Ilonától, a Dunakanyar Turisztikai RT. elnökétől vehették át, aki ezúttal a zsűri elnöke is volt.
Megkérdeztem a „Krémek” csapatából két tagot, Kiss Katát és Gyenge Jánost, hogy válaszoljanak néhány kérdésemre, milyen élményeket nyújtott számukra a verseny, hogy érezték magukat:
Bor-Lap: Miért jelentkeztetek e versenyre?
Jancsi: Igazából, ha jól emlékszem azért, mert még pont volt egy hely. De ez nyilvánvalóan kevés ahhoz, hogy tényleg kedvet csináljak magamnak egy kis vetélkedéshez. Vezérelt még, hogy kicsit többet tudhatok meg Vácról, sőt még nyerni is lehet. A sok tanulás és készülődés ellenére utólag szólva nem bántam meg. Nagy élmény volt.
Kata: Elsősorban azért, mert két évvel ezelőtt is szép eredményt értünk el, és kíváncsi voltam, hogy az osztállyal most mennyire visszük, új kihívás volt, új emberekkel.
Bor-Lap: Melyik állomás volt a kedvencetek? Mi volt ott a feladatotok?
Kata: A jurta, mert ott jó meleg volt. Feladatunk az volt, hogy kettesével mindenkinek két szívószálat egymásba kellett csúsztatni a szájával. Vicces volt és felvillanyozta a csapatot az ügyességi játék.
Jancsi: Nekem a Floch cukrászda tetszett leginkább, mert ott lehetett sütit enni. Persze ehhez 10 villámkérdésre kellett válaszolnunk a város történelméből. Tízből tíz, megérdemeltünk egy kis plusz pogácsát. 
Bor-Lap: Mi a véleményed a versenyről összértékelve, mennyire volt jó a csapatmunka öröme?
Jancsi: Az volt benne a legjobb, hogy közösen kellett megcsinálni a feladatokat, ugyanígy az ügyességi játékokat is együtt teljesítettük. A kérdéseknél a csapat közösen döntött, hogy melyik válasz a jó. Szerintem mindenki egyaránt hatalmas erőbedobással dolgozott.
Kata: Élveztem, nagyon jó volt, hogy nem kellett csak egy helyen maradni, hanem mozoghattunk. Szerintem a csapatunk nagyon-nagyon jó volt, kreatívak és felkészültek voltunk, persze a tanulásra is sok időt kellett szentelni, de összességében fantasztikus volt.
Azt hiszem, most már bátran állíthatjuk, hogy a boronkays diákok nem csak iskolájukat, hanem városukat is megismerték. Ezáltal új nyereményeket zsebre téve távozhattak a porondról azon a szombat délutánon. Még egyszer gratulálunk a csapatoknak!
 
Maczó Tímea, 9.D
 
***********************************
 
BOR-CSAP  (9.D) – 2. helyezett  
 
A BOR-CSAP egyik tagját, Mógor Sárát kérdeztem a verseny kapcsán.
 
 
Bor-Lap: A városból több általános és középiskola jelentkezett a megmérettetésre. Hány csoport volt?
Mógor Sára: Hat általános és öt középiskolás csapat vett részt a versenyen. Az első évben csak az általános iskolások számára hirdették meg, de a nagy érdeklődés miatt a második alkalommal már néhány középiskola is jelentkezett.
Bor-Lap: Minden csoportnak volt felkészítő tanára. Két csoportnak Bori néni volt. Hogyan segítette a 9.D-sek munkáját?
M.S.: Bori néni végig számon tartotta a feladatokat és ösztökélt bennünket a minél jobb eredmény megszerzésére. Sok osztályfőnöki órát áldozott a felkészülésre, ilyenkor a címerkészítéssel, csapatnév megszavazással vagy a témák kiosztásával foglalkoztunk.
Bor-Lap: A versenyre több témakört jelöltek ki: művészet, gazdaság, sport és várostörténet. Milyen módon készültetek fel?
M.S.: Három alkalommal az Életút Alapítvány szervezte előadás alatt kaptunk néhány segédanyagot, vázlatot a különböző témakörökből. Egyéb Vácról szóló könyveket adtak még meg forrásnak a felkészüléshez.
Bor-Lap: Az előre megadott témákon kívül voltak más feladatok is. Melyek voltak ezek, és hogyan értékelték őket?
M.S.: Elsősorban a csapatnév volt a fontos. Itt a találékonyságot, kreativitást értékelték, amelyet címer formájában is meg lehetett jeleníteni. Másik feladatnak egy prezentáció témát adtak meg, mely egy váci kötődésű családról kellett, hogy szóljon. A mi csapatunk Pozsonyi Ferencről készített Power Pointot, bár a verseny napján ezt nem kérték tőlünk. (Csak három általános iskolás csapat mutathatta be a munkáját.)
Bor-Lap: A verseny különböző helyszíneken zajlott. Hol voltak az állomások?
M.S.: 11 állomás volt a város minden részén. Legfőképp kiállítóhelyek vagy a sokak által kedvelt Floch cukrászdában. Ezen kívül még  a Levéltárat, a Jurtát a Főtéren, az Értéktárat, a Katona Lajos Városi Könyvtárat, a Városházát, az Uszodát, Németh Árpád művész műtermét, a Bartók Béla Zeneiskolát, a Cházár András Siketnéma Intézetet és az Életút Alapítvány székhelyét látogattuk meg.
Bor-Lap: Maga a verseny nehéz volt?
M.S.: A kérdésekre való választ a felkészítőktől kapott vázlatokból megtanulhattuk. A legnagyobb gondot a hideg időjárás jelentette, ami nem volt kellemes a helyszínek közötti „rohangálásban”.
Bor-Lap: Ti, mint a verseny résztvevői, hogyan éreztétek magatokat?
M.S.: A nehézségek ellenére jól éreztük magunkat, főleg akkor, amikor a Floch cukrászdában kikészített süteményekből ehettünk, persze csak a feladatok után. Összességében nézve nagyon jól szórakoztunk.
Bor-Lap: És végül, a csoport elégedett az eredménnyel?
M.S.: Jól teljesítettük a feladatokat és jó eredményt értünk el. Csak egy dolog zavart bennünket. A prezentációnknál nem kaptunk lehetőséget a bemutatására.
 
Minden jó, ha vége jó, népszerűsítettük az iskolánkat a város és a most felvételiző nyolcadikosok számára.
 
Kereki Réka, 9.D
 
folytatjuk ...
      <2. rész>      |      <ugrás előre>