Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szemében az igazság

2024-03-21 17:04:00

Március 7-től nyílt meg a „Ki vagyok én?” című kiállítás a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium D folyosóján. Az alkotásokat a 9.C és F osztályok egyes tanulói készítették.

Szilágyi Lajos tanár úr fejében született meg a gondolat, hogy egy photoshopolt képen keresztül mutassuk meg magunkból egy részletet. A megvalósítást első alkalommal egy portré készítésével kezdtük. Erre azért volt szükség, hogy kivághassuk belőle a szemünket. Másodjára kiválasztottuk, hogy milyen játékbaba legyen az alapja. Ezt követően az informatika tanárunk megmutatta nekünk, hogy hogyan tudjuk a kettőt kombinálni. Néhány órán át folyt a közös munka, miután a kész alkotásokat kinyomtattuk. Azok, akik engedélyezték, azoknak az eredeti portréfotója is látható lesz. A fotókiállításunk célja az volt, hogy megmutassuk, hogy milyen fontosak a részletek. A mai felgyorsult világban sokszor nem is veszünk észre apró, mégis értékes dolgokat. Mindenki több dolgot csinál egyszerre, zenét hallgat, levelet olvas vagy a telefonján lapozgat. Érdemes néha körbenézni, hogy a való világ milyen kincseket rejt számunkra. Osztálytársakkal való beszélgetést, barátokkal töltött mozizást vagy épp a családdal egy közös programot. És miért a szem? Ahogy a közmondás is mondja, „A szem a lélek tükre.” Erre akartuk mi is felhívni a figyelmet azzal, hogy csak a szemünket ábrázoltuk egy másik arcon. Így a nézők megtudhatják, hogy mennyire figyelik meg egymás vonásait, a szemünk milyen sokat elárulhat rólunk. A mindennapi énünk eltörpül a szemünkben rejlő igazság mellett. Látszik, ha örülünk valaminek vagy ha éppen szomorúak vagyunk. De vajon, ha csak a szemedet látják, akkor felismernek majd? 



Számunkra nagyon élvezetesek voltak ezek az órák. Kezdetben viszont azt hittük, hogy nem bírjuk megmászni ezt az akadályt. Miután elkezdtük megváltozott a véleményünk. Rájöttünk, hogy sokkal egyszerűbb, mint gondoltuk. A kitartás pedig gyümölcsöt hozott. 
Mindkét osztály nevében köszönjük Szilágyi tanár úr munkáját. 

 

 Farkas Réka és Varga Zsófia 9.C osztályos tanuló