Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Tíz boronkays tehetségünk lett idén DDC-ösztöndíjas

2011-11-28 05:00:00

A Duna-Dráva Cement Kft. Ifjúsági és Innovációs Alapítványának kuratóriuma 2011. november 18-án ünnepélyes keretek között hirdette ki a „Duna-Dráva a Tehetségekért” ösztöndíj-pályázatának eredményét. Iskolánk tíz növendéke is részesült e város ifjú reménységeinek támogatására kiírt ösztöndíjból


„A művész semmit nem ér tehetség nélkül,
de a tehetség semmit nem ér munka nélkül.”  
Emile Zola
 
A Duna-Dráva Cement Kft. azokat a váci diákokat támogatja összességében 3 millió forinttal, akik általános vagy középiskolás tanulmányi eredményeik mellett, művészeti, tudományos vagy sport területen is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A sikeres pályázat elnyerése esetén az alapítvány 10 hónapon keresztül folyósítja az általános iskolások esetében, egyénenként havi 6000 forintos, a középiskolás diákok esetében pedig havi 8000 forintos az ösztöndíjat. A Vácott működő általános, illetve középiskolák tanulói közül, azok a legalább 7. osztályos diákok nyújthatták be a pályázatot október 14-ig, akik az előző tanévben 4,5-es vagy annál jobb átlageredményt értek el és valamilyen művészeti ágban, tudományterületen, vagy sportban kiemelkedő eredményeket értek el. Idén 15 váci intézményből 72 pályázatot nyújtottak be.
 
 
E díj oklevelét idén harmincnyolcan vehették át a vállalat váci központjában a DDC vezetőitől és a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány kuratóriumának tagjaitól.
 
A díjátadó ünnepség megnyitójában Sövér Ferenc, a DDC gazdasági vezérigazgatója elmondta: „Vác nemcsak az évszázados ipari kultúrájára, hanem nevű iskoláira is méltán büszke lehet. A tradíciók megőrzéséhez azonban elengedhetetlen a tehetségek felkutatása és támogatása. Ösztöndíjunkkal azoknak az igazán ígéretes tanulóknak szeretnénk a későbbi pályájukhoz ösztönzést adni, akik tudásvágyukat, szorgalmukat, talpraesettségüket már diákkorban számos területen bizonyítják.” Hozzátette, a vállalat vezetői nemcsak a különlegesen tehetséges diákok miatt büszkék a kezdeményezés sikerére, hanem azért is, mert az építőipart és az építőanyag-gyártókat különösen erőteljesen sújtó gazdasági helyzet ellenére is sikerült megőrizni a programot. Sövér Ferenc néhány örökérvényű gondolat felidézésével színesített beszédében még azt is hangsúlyozta, hogy az ösztöndíj-program működéséhez nélkülözhetetlen a pedagógusok és a vállalat közötti együttműködés, hiszen az alapítvány, az elbírálás során a diákokat tanító pedagógusok szakértelmére is támaszkodik, így a díjazottak eredményeiről, ígéretes fejlődéséről a tanárok által készített írásbeli jellemzést is figyelembe veszi munkája során a kuratórium. Úgy tűnik, kollégáink e téren igen sikeresnek bizonyultak, hiszen az iskolánként maximálisan elnyerhető 10 pályázatból diákjaink az összeset megszerezték.
 
 
Díjazott növendékeink voltak (zárójelben osztályfőnöke):
 
Debreceni Ádám, 11/A.           ( Weltler Csilla)
Grenács Dániel, 14/E.            (Erőss Sándor)
Kalácska Eszter, 10/B.           (Balkovics Boglárka)
Lipusz Kinga Orsolya, 12/A.  (Trieb Márton)
Magyari Viktor, 12/P.               (Szlobodnik Mihály)
Mátravölgyi Nándor, 14/W.     (Wiezl Csaba)
Molnár Tünde, 11/A.                (Weltler Csilla)
Mráz Benedek, 11/G.               (Juhász Erzsébet)
Oszlár Ildikó, 10/G.                  (Dr. Kenyeres Ambrusné)
Petényi József, 12/B.               (Borosné Paku Beáta)
 
 
Az ünnepi műsorban két növendékünk is fellépett (Heincz Kornél, marimba-játékát és Sasvári Anna népdalcsokrát követően), Kalácska Eszter mondta el ihletett tolmácsolásban Reményik Sándor Örök tűz című versét, ill. Mráz Benedek kalotaszegi legényes táncában és felvidéki dallamokat megszólaltató hegedülésében gyönyörködhettünk. 
Hujbert István