Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Vízkereszt ünnepén – a spanyolosok éjszakája

2012-01-30 10:37:00

,,A nyelvtudásra nagy szükség van, tanuljatok nyelvet! " Persze, könnyű mondani. Aki már próbálkozott nyelvtanulással, az pontosan tudja, mennyi időt és energiát kell belefektetni ahhoz, hogy valóban eredményt érjünk el. És ha meg is van már az érettségi vagy a nyelvvizsga, rendszeres használat nélkül könnyen elfelejtődik.

A nyelvtanuláshoz tehát kitartás kell, de a céltalannak tűnő szótanulás és bonyolult nyelvtani szerkezetek magolásának szövevényén át vezető lassú, nehézkes út mellett vannak más, sokkal szórakoztatóbb módjai is egy nyelv elsajátításának. Ilyen elgondolásból szerveződött meg még október végén egy filmnézős éjszaka a Boronkayban, ahol rajzfilmeket, vígjátékokat néztünk spanyolul a Díszteremben. Ezzel párhuzamosan az ebédlőben kártyázás, társasozás, táncolás közben ismerkedtek egymással az iskola spanyolosai.

Ha igazán szeretnénk elsajátítani egy nyelvet, ismernünk kell az adott nép gondolkodásmódját, az ország történelmét, szokásait. Erre a tudásra is kétféle módon lehet szert tenni: tanulással, vagy tapasztalattal. Bár nem minden nyelvtanuló engedheti meg magának, hogy ellátogasson a célnyelvi országba, lelkes tanáraink nem szenvedtek hiányt ötletekben, amikor úgy döntöttek, elhozzák és megmutatják a kultúra egy szeletét a tanulóknak. A délebbi, latin ajkú országokban a Vízkereszt olyan fontos ünnep, mint nálunk a karácsony. A három királyok ekkor hozzák el az ajándékot a gyerekeknek - ahogy annak idején a kis Jézusnak. Ezen a napon sütik a spanyolok a roscón de reyes-t, a királyok fánkját. Ennek különlegessége, hogy egy kis figurát is belesütnek, és aki ezt megtalálja, az lesz a Vízkereszt királya vagy királynője és szerencse fogja kísérni egész évben. Ezt a kedves szokást elevenítettük fel ezúttal a franciásokkal karöltve és egy kis csapatjátékkal fűszerezve. Az activityzés alatt, míg elmutogattuk a tangót és a bikaviadalt, körülírtuk a francia sajtokat,vagy lerajzoltuk a párizsi Diadalívet, gazdára leltek a kis figurák is, így két királynő és egy király kapott koronát.

A nyelvtanulás tehát kifejezetten élvezetes is lehet, ha az elkötelezett tanár és a lelkes diák találkozik.

Molnár Fanni  Eszter (11. A )